samedi 27 mars 2010

Irak seçimini Türkmenlerin de yer aldığı Irakiye Koalisyonunu kazandı

Irak seçimini Türkmenlerin de yer aldığı Irakiye Koalisyonunu kazandı

Irak'ta 7 Mart'ta yapılan genel seçimleri İyad Allavi'nin kazandığı açıklandı. Başbakan Nuri El Maliki ise seçim sonuçlarını kabul etmediğini açıkladı.

Seçim Komisyonundan yapılan resmi açıklamada, Başbakan Nuri El Maliki'nin rakibi olan ve oyların sayılması döneminde Maliki ile dirsek dirseğe yarışı götürdüğü görülen laik Allavi'nin, genel seçimin galibi olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Allavi'nin, Parlamentoda 91 sandalye kazandığı, Maliki'nin ise 89 sandalyede kaldığı belirtildi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı nihai sonuçlara göre eski Başbakan İyad Allavi'nin lideri olduğu Irakiye Koalisyonunun, 91 sandalye elde ederek genel seçimlerin galibi olduğu bildirildi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu, başkent Bağdat'taki yeşil bölgedeki El Reşid otelinde düzenlediği basın toplantısında, 325 sandalyeli parlamento için 7 mart 2010 tarihinde yapılan genel seçimlerin nihai sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, eski başbakan İyad Allavi başkanlığındaki Irakiye Koalisyonu 91, Başbakan Nuri El Maliki başkanlığındaki Hukuk Devleti Koalisyonu 89, Şii olan Irak Milli İttifakı 70, Kürt Koalisyonu 42, Sünni olan Irak Uzlaşma Cephesi 6, İçişleri Bakanı Cevad Bolani'nin başkanı olduğu Irak Birliği Koalisyonu 4, Kürt Değişiklik Hareketi 8, Kürt İslam Birliği 4 ve Kürdistan İslami Cemaati 2 sandalye elde etti.

Allavi, Sünni çoğunluğa sahip olan Ninova (Musul), Kerkük, El Enbar (Ramadi), Diyale (Bakuba) ve Salahaddin illerinde birinci olurken Nuri El Maliki de, şii olan Basra, Babil, Kerbela, Vasıt, Necef ve Musenne de birinci çıktı.

Irak parlamentosundaki 325 sandalye

için 6 bin 200 aday, 167 partiden oluşan 12 koalisyon ve 74 parti yarıştı. Bu arada, Irak illerinin sandalye dağılımı parti ve koalisyonlara göre dağılımı şöyle:

Bağdat 70 (Hukuk Devleti 26, Irakiye 24, Şii olan Irak Milli İttifakı 17, Sünni olan Irak Uzlaşma Cephesi 1, 2 sandalye de kotayla Hristiyanlar ve Sabiiler'e tahsis edildi), Ninova 34 ( Irakiye 20, Kürt İttifakı 8, Irak Uzlaşma Cephesi 1, Irak Milli İttifakı 1, Irak Birliği 1 ve 3 sandalye de kotayla Hristiyanlar, Şebekeler ve Yezidilere tahsisi edildi), El Enbar 14 (Irakiye 11, Irak Uzlaşı Cephesi 2 ve Irak Birliği 1),

Salahaddin 12 (Irakiye 8, Irak Uzlaşı Cephesi 2, Irak Birliği 2), Diyale 13 (Irakiye 8, Hukuk Devleti 1, Irak Milli Birliği 3, Kürt İttifakı 1 ve Kanun Devleti 1), Kerbela 10 (Hukuk Devleti 6, Irak Milli İttifakı 3 ve Irakiye 1), Necef 12 sandalye (Hukuk Devleti 7, Irak Milli İttifakı 5), Babil 16 (Hukuk Devleti 8, Irak Milli İttifakı 5 ve Irakiye 3), Vasıt 11 (Hukuk Devleti 5, Irak Milli İttifakı 4 ve Irakiye 2),

Misan 10 (Hukuk Devleti 4, Irak Milli İttifakı 6), Zikar 18 (Hukuk Devleti 8, Irak Milli İttifakı 9 ve Irakiye 1), El Kadisiye 11 (Hukuk Devleti 4, Irak Milli İttifakı 5 ve Irakiye 2), El Musenne 7 (Hukuk Devleti 4 ve Irak Milli İttifakı 3), Basra 24 (Hukuk Devleti 14, Irak Milli İttifakı 7 ve Irakiye 3), Kerkük 13 (Irakiye 6, Kürt İttifakı 6), Dohuk 11 (Kürt İttifakı 9, Kürt İslam Birliği 1 ve 1 sandalye kotayla Hristiyanlara tahsis edildi),

Erbil 15 (Kürt İttifakı 10, Reform Hareketi 2, Kürt İslam Birliği 1, Kürdistan İslami Cemaati 1 ve 1 sandalye kotayla Hıristiyanlara tahsis edildi) ve Süleymaniye 17 (Kürt İttifakı 8, Değişiklik 6, Kürt İslam Birliği 2 ve Kürdistan İslami Cemaati 1).

Öte yandan, nihai sonuçlar açıklanmadan önce Irak güvenlik güçleri yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Başkent Bağdat ve diğer şehirlerin cadde ve sokaklarında kontrol noktalarının arttırıldığı, polis ve askerlerden oluşan güvenlik güçlerinin yoğun bir şekilde yayıldığı gözlemlendi.

Allavi: "Bütün taraflarla çalışacağız"

Seçimlerin galibi İyad Allavi, hükümeti kurmak için bütün taraflarla çalışacağını bildirdi.
Seçim Komisyonunun sonuçları açıklamasından kısa süre sonra Irak televizyonu El Şarkıya'ya açıklamalarda bulunan Allavi, "Kazansın kazanmasın, bütün partilerle, gelecek hükümeti kurmak için çalışacağım. Bu, Irak halkının güvenliği ve istikrarına doğru ilerlemek adına bir isteğin, bir kardeşliğin kanıtıdır" ifadesini kullandı.

Allavi, ayrıca, "Irak bütün komşularıyla, Kuveyt, Suudi Arabistan, Türkiye, Ürdün, Suriye ve İran ile içişlerine karışmadan, olumlu ilişkilerin devamı temelinde, kardeşlikle el sıkışmaya da hazırdır" diye konuştu.

Maliki kabul etmedi

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, rakibi İyad Allavi karşısında yenilgiye uğradığının açıklanmasının ardından, bu sonuçların nihai olmadığını belirtti.
Yenilgisini kabul etmeyen Maliki, Seçim Komisyonun sonuçları açıklamasının ardından düzenlediği basın toplantısında, sonuçların nihai olmadığını savundu ve "tabii ki bu sonuçları kabul etmiyoruz" ifadesini kullandı.
BM'nin Irak özel temsilcisi Ad Melkert ise 7 Mart'ta yapılan genel seçimleri inanılır bulduğunu ve ülke için bir başarı anlamına geldiğini kaydetti.

TEPKİLER

ABD, Irak'taki seçim sürecinin önemli demokratik bir aşama olduğunu bildirdi.
Irak Seçim Komisyonunun, 7 Mart'ta düzenlenen seçimlerin sonuçlarını açıklamasından kısa bir süre sonra ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Irak'taki seçim süreci, ülkenin demokratik gelişimi bakımından önemli bir aşamadır" denildi.

Bakanlık sözcüsü Philip Crowley, "Irak halkını ve hükümetini kutluyoruz. Bu, Irak'ın demokratik gelişimi bakımından önemli bir aşamadır" ifadesini kullandı.

Öte yandan, ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Christopher Hill ve Amerikan birliklerinin Komutanı Orgeneral Ray Odierno, seçimlerde yoğun usulsüzlük yapıldığına dair bir kanıt bulunmadığını söyledi.

Allavi'nin seçimin galibi ilan edilmesinin hemen ardından gelen bu yazılı açıklamada da, "Seçimlerin geneline güven duyduğunu bildiren bağımsız uluslararası ve Iraklı gözlemcilerin sonuçlarını destekliyoruz" denildi.

Açıklamada, bütün siyasi partiler, Iraklı yetkili merciler tarafından doğrulanan sonuçları kabul etmeye de davet edildi.

BM'nin Irak özel temsilcisi Ad Melkert ise 7 Mart'ta yapılan genel seçimleri inanılır bulduğunu ve ülke için bir başarı anlamına geldiğini kaydetti.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta açıklamalarda bulunan Melkert, farklı adayları, seçim sonuçlarını kabul etmeye de çağırdı ve "BM'nin fikri seçimlerin inanılır olduğu yönünde, Irak halkını bu başarısından dolayı kutluyoruz" ifadesini kullandı.

BM, Irak seçimlerini geçerli saydı

Üst düzey Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi Ad Melkert, BM'nin 7 Mart'ta yapılan Irak seçimlerini güvenilir olarak kabul ettiğini bildirdi.

Başkent Bağdat'ta bugün akşam saatlerinden bir basın toplantısında seçimlerin geçerli olduğunu söyleyen Melker, bütün taraflara sonuçları kabul etmesi çağrısında bulundu.

Bu arada seçim sonuçlarının açıklanmasına saatler kala Bağdat kuzeyindeki bir kentte meydana gelen iki ayrı bombalı saldırıda 40 kişinin öldüğü bildirildi.

Irak polis sözcüsü Galipb al-Karkhi, başkentin 80 kilometre kuzeyindeki Khalis kentinde meydana gelen patlamalarda 40 kişinin öldüğünü ifade etti. Ayrıca onlarca yaralının olduğu kaydediliyor.

Başkan bir polis yetkilisi Salah Mohammed ise patlamalardan birinin bomba yüklü araçla, diğerinin ise intihar bombacısı tarafında yapıldığını belirtti.

Ülkede seçim sonuçlarının açıklanmasında sonra başlayacak süreçte şiddetin artmasından endişe ediliyor.

Seçimlerde Kerkük sürprizi; İrakiye koalisyonu birincilik koltuğuna otururkan,Kürtler geri düştü

Irak’ta Mart ayı başında yapılan genel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, Kerkük'te en fazla oyu Arap ve Türkmen ittifakı aldı.

Sonucun Kerkük'ü bölgesel Kürt yönetimine katmaya çalışan Kürtlere ağır bir darbe olduğu yorumları yapılıyor.

7 Mart'ta yapılan seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, Kerkük'te eski Başbakan Allavi'nin başkanlığındaki Irak Ulusal Hareketi, Kürt ittifakından 3 bin kadar fazla oy aldı.

Ülke genelindeyse başbakan El Maliki ile Allavi bloğu arasında kıyasıya mücadele yaşanıyor. Sonuçların netleşmesinin ardından ülkede sıkı bir koalisyon pazarlığının başlaması bekleniyor.Bu arada sonuçlar açıklanır açıklanmaz Kerkük te Türkmen ve Araplar sokaklara dökülüp sevinç gösterisinde bulunurkan ,araçlarda konvuy eşliğinde korna çalarak caddeleri gezdi ve evlerdense yoğun bir şekilde mermi atışı sesleri yükseldi .

Aucun commentaire: