mercredi 1 mai 2013

Türkmen politikacılar peşmergeleri istemiyor



Irak’taki Türkmen politikacılar, Kerkük’te bulunan peşmerge güçlerinin kentten çekilmesini istedi.


Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşed Salihi ve bir grup Türkmen politikacı, Irak Milli Meclisi’ndeki Türkmen bakanlar ve milletvekilleri adına, basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Erşed Salihi, Kerkük Valisi’nin, Kerkük’ü Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı bir ilçe olarak gördüğü için peşmerge güçlerinin ihtilaflı bölgelere girmesini talep ettiğini ileri sürdü. Salihi, Peşmerge güçlerinin bir an önce Kerkük’ten çekilmesini talep ettiklerini söyledi.

Kerkük’ün, Irak’taki Türkmenlerin kalbi olduğunu dile getiren Salihi, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kerkük Valisi’ne, Kerkük’teki tüm hak ihlallerine ve demografik değişikliklere rağmen Kerkük’ün Irak’taki Türkmenlerin kalbi olduğunu söylüyoruz. Kerkük’te milletvekilleri, Türkmen partileri, Türkmen temsilciler var. Siyasi heves uğruna ferdi kararlar alınmaması gerekirdi. IKBY’deki kardeşlerimizden Türkmen halkının iradesine saygı duymalarını istiyoruz. Peşmergelerin en kısa zamanda çekilmesinin gerekliliğine dikkati çekiyoruz."

KERKÜK VE DİĞER İHTİLAFLI BÖLGELERDE YEREL GÜÇLER
Salihi, Bağdat yönetiminden, Kerkük ve diğer illerdeki ihtilaflı bölgelerde (Türkmenlerin yaşadığı bölgeler) güvenliğin sağlaması için merkezi hükümetin ilgili bakanlıklarına bağlı birimlerden ve bölge halkından yerel güçlerin oluşturulmasını istediklerini bildirdi.

Yerel güce alternatif olarak, uluslararası tarafsız bir gücün de istekleri arasında olduğunu ifade eden Salihi, şunları kaydetti:
"Kerkük, Diyale, Tuzhurmatu, Telafer’e emrivaki siyasetlerin uygulanmasını engellemek amacıyla uluslararası güç bu bölgelere yerleştirilsin. Havice’deki göstericilerden de resmi bir tutum bekliyoruz. Kendilerine şunu soruyoruz: ’Kürtler’in söylediği gibi, topraklarınız gerçekten terörün yuvası mıdır?’ Kürtler, Kerkük ve Tuzhurmatu’daki masum insanlara saldırı düzenlenmesini önlemek için mi bu topraklara gelmiş. BM’den bu hassas bölgelerde olup bitenler karşısında resmi bir tutum sergilemesini istiyoruz." Salihi, karışık ve ihtilaflı olarak nitelendirilen ve Türkmenlerin yaşadığı bölgelerle ilgili politikalar nedeniyle Kerkük’te seçimlerin hiçbir zaman yapılamayacağını savundu.

Aucun commentaire: