mardi 2 décembre 2008

Türkmen Sorunu Federal Alman Meclisine İntikal edecek

ITC. Almanya Temsilciliğinin aylardır lobi çalışmaları kendini göstermeye başladı. Federal Alman Dış İşleri bakanlığı, art arda Millet Vekilleri ve parti sorumlularla ciddi görüşmeler devam etmektedir.

01.12.2008 tarihinde Irak Türkmen Cephesi Berlin Temsilcisi Ganim Authman, Federal Alman parlamentosu (İktidar Hükümeti) Hıristiyan Sosyal Birliği ve Hıristiyan Demokrat Partisi (CDU,CSU) millet vekili, Avrupa parlamentosu İnsan hakları komisyon başkanı Sayın Eduard Lintner’in daveti üzere Federal Alman parlamentosunda bir arya geldiler. Toplantıya Alman parlamentosu sol parti (Die Linke) Millet vekili Sayın Prof. Dr. Hakki Keskin’de hazır bulundu.

Toplantıda Irak Türkmenlerin Irak’taki Siyasi durumu ele alındı . Uzun yıllardan beri Irak’ı yönetenler tarafından, özellikle 2003 yılından sonra Türkmenlere uygulanan haksızlıklar ve insan hakları ihlali günümüze kader halen devam ederek Dünya ve Avrupa ülkeleri bunu ne yazık ki görmezden gelmektedirler. Federal Almanya, Demokrasi ve İnsan haklarını savunan ülkelerin zirvesinde olduğuna inanarak, ITC Berlin Temsilcisi Sn. Ganim Authman tarafından Sayın Eduard Lintner’e konuyla ilgili çeşitli bilgi ve belgeler sunarak, Türkmen sorunu Federal Alman Meclisinin insan hakları komisyonunda gündeme getirilmesini sayın Eduard Lintner’den istemiştir. Sn. Lintner komisyona gelen son bilgiler dahilinde Irak’ın bazı etnik grupları demokrasi dışı eylemler içerisinde hareket etmeleri ve diğer azınlık gruplara örneğin yezidiler, şebekler ve Süryanilere tabi ki Türkmenlerde başta olmak üzere çok baskı yapıldığından ve bu gruplara agresif davranıldığından haberimiz vardır. Zengin petrol kaynaklarına sahip olan Kerkük’ün Demografisini değiştirtmek istendiğini biliyoruz. Sn. Lintner, Avrupa Birliği ülkeleri İçişleri Bakanları Brüksel’de yaptıkları toplantıda bu günlerde 10 bin Iraklı mülteciyi alma kararı aldı. Çoğu Hıristiyan, Yezidi ve Şebek Iraklılardan oluşan mültecilerden 2500’ünü ise Almanya alacak. Son Avrupa parlamentosu toplantısında Bizlere sunulan Birleşmiş milletler raporuna göre Suriye ve Ürdün’de iki Milyonun üstünde Iraklı mülteci bulunuyor. Yaklaşık 4 milyona yakın Irak’lı mülteci, baskı ve işkence sonucu Irak’ı terk ettiğini biliyoruz, muhakkak bunların içerisinde Türkmenlerinde var olduğunu tahmin ediyoruz. Sn. Ganim Authman, Birleşmiş Milletler Yüksek Mülteciler Komiseri Almanya Temsilciliğinin Irak Türkmenleri hakkında yazdığı Raporu ve Türkmenler hakkında bütün bilgileri yazılı olarak Sn. Lintner sunmuştur. Sayın Prof. Dr. Hakki Keskin göstermiş olduğu samimi yaklaşımı ve en kısa zaman içerisinde Alman parlamentosu Üç Milyonun üzerinde olan Irak Türkmenleri gündeme gelmesini elinden gelen imkanları kullanacaklarını açıklamıştır. Toplantı samimi bir ortamda yaklaşık bir saat devam etmiştir, iki taraf görüşmeden memnun kalmışlardır....

Not. Ayrıca önümüzdeki hafta Federal Almanya’nın üçüncü sırada gelen FDP Partisinin Diş komisyon üyesi bir Millet Vekili ile bir Toplantı düzenlenecektir.

Info.ITC.Berlin

Aucun commentaire: