jeudi 31 décembre 2009

YENİ YILINIZI KUTLARIM -- كل عام وانتم بخير

‘Sundance’ Relief by Iraqi Turkmen Artist NAJIM H. CHECHEN


YENİ YILINIZI KUTLARIM

HAPPY NEW YEAR

BONNE ANNEE

كل عام وانتم بخير




GELUKKIG NIEUWJAAR


FELIZ AñO NUEVO


mercredi 30 décembre 2009

In Heart of Iraq, a Plan to Revive the Pulse of a Central Artery

Baghdad, Rasheed Street
Photo: Eros Hoagland for NYT


By RIYADH MOHAMMED and JOHN LELAND
http://www.nytimes.com/2009/12/30/world/middleeast/30baghdad.html?_r=1&th&emc=th

Excerpt:

The street, designed by the Ottomans in 1916 and modeled on Paris, has figured in much of Baghdad’s history: Sunnis and Shiites planned the overthrow of British rule in 1920 at Hayder Khana Mosque. A Communist uprising filled the street in 1948. Saddam Hussein began his political career there in 1959, in an assassination attempt on Abdul Kareem Qassim, the country’s first prime minister.

“Nothing happened in Iraq that Rasheed Street didn’t have a major role in it,” said Yaseen al-Nussayir, who wrote a book about the street.

On a recent afternoon, the crumbling facades of Rasheed Street bore only muted testimony to their past, when Iraq — flush with new money from oil in the 1950s — celebrated its wealth in the shops and theaters of its oldest street, where Western and Arabic architectural styles bumped shoulders in an optimistic glow of midcentury modernism. Windows are now broken or covered with dust; shutters hang limp from their hinges. At the city’s oldest cafe, men smoked hookahs on the sidewalk because there was no electricity inside.

WMD LIES - Bush Cheney Rumsfeld etc. - THE ULTIMATE CLIP

WMD LIES - Bush Cheney Rumsfeld etc. - THE ULTIMATE CLIP



FORWARD THIS VIDEO TO EVERYONE YOU KNOW - NOW!!!

+++This is the ultimate clip regarding WMD lies - All the lies of George W. Bush, Dick Cheney, Donald Rumsfeld, Condoleezza Rice, Colin Powell compiled together, brilliantly done, with some great "extra" material. +++This clip is now also online with Spanish subtitles - spread the message!! LINK:http://www.youtube.com/watch?v=6Am0vK...+++

IRAK TÜRKLERİ ÇANKAYA KÖŞKÜNDE







2010 IRAK Seçimleri öncesi Türkiye’de bulunan Irak Türkmen cephesi lideri ve Kerkük milletvekili Saadettin Ergeç ve beraberindeki heyet Cumhurbaşkanı Gül tarafından Çankaya Köşkünde kabul edildi.


Görüşmede Cumhurbaşkanlığı başdanışmanı Erşat Hürmüzlü ile ITC TT Sadun Köprülü, ITC TT Dış İlişkiler Sorumlusu Dr. Hicran Kazancı, ITC TT İdari İşler Yardımcısı Adil Selbi'de hazır bulundu.


Görüşmede Irak ve Türkmeneli’ndeki son durum ile Kerkük konusu görüşüldü.Gül Irak Türklerine bir kez daha Türkiye Cumhuriyetinin kendilerine olan desteğini yineledi.




IRAK TÜRKLERİNİN GÜL SEVGİSİ ve TELAFERDEKİ CADDE
15 Eylül 2004`te Amerikan güçleri, Telafer`e saldırmış ve çıkan olaylarda birçok masum Irak Türk’ü şehit edilmişti. Dönemin Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Telafer'deki saldırıların devam etmesi durumunda Türkiye'nin işbirliğinin sona erdirileceğini ABD'ye ilettiklerini belirterek, "Tabii ki sözde kalmayız, gerekirse üzerimize düşeni yaparız" demişti.Bu çıkışın ardından Amerika Telafer’deki saldırıyı durdurdu. Ondan dolayı Telafer’in en büyük caddesine Abdullah Gül ismi verildi.

lundi 28 décembre 2009

Production alimentaire mondiale en 2009 : Chute catastrophique

Cliquer sur l'image pour agrandir

carte représentant la gravité de la sécheresse affectant certains pays
Couleurs : marron pour une sécheresse (drought) « normale » au rouge vif pour une sécheresse « historique ».


Moyen Orient et Asie Centrale

Le Moyen Orient et l’Asie Centrale subissent la pire sécheresse connue de l’histoire récente. La production de céréales est à son plus bas niveau depuis des décennies. On estime que la production totale de blé dans cette zone est en baisse d’au moins 22 % en 2009. Du fait de la sécheresse généralisée, les capacités des lacs de barrage, des rivières et des nappes pour l’irrigation sont au plus bas. Les principales retenues d’eau en Turquie, Iran, Iraq et Syrie sont toutes à leur niveau le plus bas, ce qui nécessite des restrictions pour l’utilisation de ces réserves. En conséquence des pertes importantes affectant les récoltes, on s’attend à une pénurie significative de semences pour la saison 2010.

Irak
En Irak, pendant la période de croissance des céréales d’hiver, il n’y a pas eu de précipitations mesurables et des surfaces agricoles considérables n’ont tout simplement pas été ensemencées. La région du nord de l’Irak, où la pluie est la seule source d’arrosage, connaît cette année un véritable désastre agricole, avec une production de blé réduite de 80 à 98% par rapports aux chiffres habituels. Le USDA (US Department of Agriculture) estime que la production de blé totale de l’Irak en 2009 sera de 1,3 millions de tonnes soit une réduction de 45% par rapport à l’année précédente.

Syrie
La Syrie doit faire face à la pire période de sécheresse de ces 18 dernières années et l’USDA estime que la production totale de blé en Syrie en 2009 sera de 2 millions de tonnes, soit la moitié de celle de l’année passée. Au cours de l’été dernier, l’approvisionnement en eau a été interrompu autour de Damas et les habitants de la capitale ont dus s’approvisionner au marché noir. Ce problème est exacerbé par le manque de précipitations au cours de l’hiver.
Afghanistan
L’absence de précipitations a plongé l’Afghanistan dans la pire période de sécheresse de ces dix dernières années. Le USDA estime la production de blé du pays à 1,5 millions de tonnes pour 2008/09, en baisse de 60% ou de 2,3 millions de tonnes par rapport à l’année précédente. La production annuelle normale de blé du pays est de 3,5 à 4 millions de tonnes.

Jordanie
La sécheresse chronique de la Jordanie a empiré, sans aucune précipitation cette année. Le gouvernement a suspendu l’approvisionnement en eau des exploitations agricoles et réserve l’eau à l’alimentation humaine.

Les autres pays du Moyen-Orient et d’Asie Centrale affectés par la sécheresse sont les Territoires Palestiniens, le Liban, Israël, le Bangladesh, le Myanmar, l’Inde, le Tadjikistan, le Turkménistan, la Thaïlande, le Népal, le Pakistan, la Turquie, le Kirghizstan, l’Ouzbékistan, Chypre, et l’Iran.

Turk Turkmen Azeri Song : Evlerinin Önü Yonca

Turk Turkmen Azeri Song
Evlerinin Önü Yonca



ENJOY!



dimanche 27 décembre 2009

Mohammed Ghani Hikmet, the famous Iraqi Sculptor



Imagine yourself in Iraq or in the Middle East during the 1940s or ‘50s, or even earlier. There is peace. There is prosperity. Hustle and bustle. You go into a tea house to rest from the heat, to meet friends or just to smoke a narghile, a water pipe, or perhaps play a game of backgammon, to enjoy with your tea and relax.
This is what this sculpture, or Lowhah in Arabic, evokes. And indeed, that is how it was conceived





See:

http://www.mghanisculpture.com/


Mohammed Ghani Hikmet Biography

1929
Born in Baghdad on April 20th

1953
Graduated from the Institute of Fine Arts, Sculpture Department, Baghdad, Iraq

1954
Lecturer, Institute of Fine Arts, Sculpture Dept. Baghdad, Iraq

1956
Studied in Latizka Institute of metals, Rome, Italy

1958
Academy of Fine Arts, Sculpture Dept. Rome, Italy

1959
Appreciation Prize, Mayor of Rome, Rome, Italy
Appreciation Prize, Universal Exhibition, Via Margutta Rome
Helped Jawad Salim in executing The Freedom Memorial

1961
Michaellogi Foundry for Bronze Molding, Pistoya, Italy

1962
Lecturer, Academy of Fine Arts, Dept of Sculpture. Baghdad

1964
Gulbenkian Prize, Best Iraqi Sculpture, Baghdad, Iraq

1994
Lebanese State Prize, Ministry of Culture. Rashana, Lebanon

1996
Taught bronze molding in theory and in practice.Established new subjects to teach in the Academy of Fine Arts:
in Metal Arts
bronze molding
bronze etching
metals processing
Wood & Stone Arts
carving and modelling

2002
Appreciation Prize, the Arab League
Appointed as a head of National committee of plastic art in Iraq

1993
Dedicated his own section in the Iraq Art Museum In Baghdad.But in 2003 it was all vandalized during the war and about 150 pieces of art were stolen or destroyed.
He has also created many statues and monuments throughout Baghdad, including the famous 2 Swords Hands of Victory Arch.

Personal Exhibitions:
Baghdad, Bahrein, Beirut, Jordan, London, Los Angeles, Rome, San Remo, Sicily Forly, San Francisco
Lectures about Art:
Abu Dhabi, Bahrein, Belgium, Canada, Iraq, Italy

samedi 26 décembre 2009

Shiites targeted in Iraq

Iraq Today
http://warnewstoday.blogspot.com/index.html


Friday, December 25, 2009
War News for Friday, December 25, 2009

Reported security incidents

Baghdad:
#1: Five people were killed and 22 others wounded when an improvised explosive device (IED) went off in the eastern Baghdad district of Sadr City on Thursday, a local security source said. “The IED went off near a funerary gathering in Sector 42, Sadr City district, eastern Baghdad, leaving five people killed and 22 others wounded,” the source told Aswat al-Iraq news agency.

#2: Three people were killed and eight others wounded on Thursday when an improvised explosive device (IED) went off in al-Zaafaraniya, southeastern Baghdad, a local security source said. “An IED went off near a Shiite funerary gathering in the area of Sa’eeda, al-Zaafaraniya neighborhood, southeastern Baghdad, killing three and wounding eight others,” the source told Aswat al-Iraq news agency.

#3: One civilian was killed and four others were wounded in a roadside bomb explosion in eastern Baghdad on Friday, a police source said. “The bomb, planted by gunmen in al-Shamaiya region in eastern Baghdad, went off, killing a civilian and injuring four,” the source told Aswat al-Iraq news agency.


Karbala:
#1: An improvised explosive device went off near a Shiite procession of pilgrims visiting the holy city of Karbala for the Ashuraa but nothing was said about possible casualties, according to eyewitnesses on Thursday. “A blast targeted a Husseini procession in the area of Bab Baghdad on Maytham al-Timar street in Karbala city. The blast, based on initial information, was the result of an IED,” the Aswat al-Iraq news agency correspondent reported.

Twenty-two Shiite pilgrims were killed or wounded when three gas cylinders exploded in the holy Shiite city of Karbala on Thursday, a security source said. “Three gas cylinders that were used to prepare dinner meals for the pilgrims reviving the Muharram 10th anniversary, or Ashuraa, exploded near a Husseini procession, leaving a number of them killed or wounded,” the security source told Aswat al-Iraq news agency.

#2: A roadside bomb wounded four civilians in Kerbala, 80 km (50 miles) southwest of Baghdad on Thursday night, police said


Shirqat:
#1: Gunmen opened fire on a local pro-government militia checkpoint on Thursday night, killing one and wounding two others in Shirqat, 300 km (190 miles) north of Baghdad, police said.

vendredi 25 décembre 2009

Christians of Iraq



Hayyo Ya Mhuyumne, or Come All Ye Faithful, sung in Chaldean Neo-Aramaic.
A traditional Christmas hymn.

mercredi 23 décembre 2009

Have a blessed Christmas!



Madonna and Child

by Sassoferrato (Giovanni Battista Salvi)




To all Christians in Iraq
and in the Iraqi Diaspora



May you have a peaceful Christmas


Wishing you all the timeless treasures of Christmas,
the warmth of home, the love of family and the company of good friends

IRAQ'S OIL (video - Inside Iraq programme on Al-Jazeera)



INSIDE IRAQ programme

IRAQ’s OIL
"Iraq floats on oil" is one mantra repeated all over the Middle East, "The Americans invaded Iraq to steal its oil" is another.However, recently Iraq has signed one oil contract and several memoranda of understanding with different energy companies. While these contracts are "service contracts" and not the dreaded "profit sharing agreements" the question is are they legal?With no oil law in place, what will happen to these contracts in the future? Will they be challenged by a concerned Iraqi parliament?

To discuss this Jasim Azawi is joined by Hussain al-Shahristani, Iraq's oil minister, and Issam al-Chalabi, the former Iraqi oil minister.

Kerkük polisine suikast

http://www.kerkuk.net/haberler/haber.aspx?dil=1055&metin=2009122320

23 Aralık 2009, Çarşamba.


Son zamanlarda patlamaların azaldığı ancak suikastların arttığı Kerkük'te bugün bir polis memuru öldürüldü.
Kimliği belirsiz yasa dışı silahlı kişiler bugün polis memuru Mustafa Muhammet Emin Allahverdi'yi açtıkları ateş sonucu öldürdü.

Olaya tepki gösteren Türkmen siyasi yetkililer Türkmenleri savunacak yasal bir silahlı gücün korunmasını istedi.

Kerkük'te acil müdahale polis memuru Mustafa Muhammet Emin Allahverdi bugün öğlene doğru evinin önünde kimliği belirsiz yasa dışı silahlı kişilerce öldürüldü. Kerkük'ün Bağdat yolu bölgesindeki evinden ayrılır ayrılmaz kimliği belirsiz yasa dışı silahlı kişilerin hedefi olan polis memuru Allahverdi olay yerinde hayatını kaybetti.

Görgü tanıkları,kimliği belirsiz yasa dışı silahlı kişilerin kullandıkları aracın markasını tespit edemediklerini ancak renginin gri olduğunu belirtti. Olaydan hemen sonra olayın gerçekleştirildiği bölge polis güçleri tarafından abluka altına alınarak geniş kapsamlı inceleme başlatıldı.

Hayatını kaybeden polis memurunun cenaze törenine çok sayıda Türkmen yetkili katıldı.Kerkük ilçe meclisi başkanı Münir Kafili ve çok sayıda polis yetkilisi şehit Allahverdi'nin defin merasimine katıldı. Yapılan saldırıya ilişkin Irak Türkmen Cephesi Yürtüme kurulu üyesi Erşet Salihi yaptığı bir açıklamada Türkmen güvenlik güçlerinin özellikle hedef alınması Türkmen insanın kafasında soru işaretleri bıraktığını söyledi.

Kerkük'teki son siyasi ve özellikle güvenlik açısından gelişmelere değinen Salihi,Kerkük'teki askeri hava üssü ve şehrin il girişlerine Polis güçlerinin yanında peşmerge gücünün yerleştirilmesi planın doğru bulmadığnı ve bunun şehirdeki güvenlik krizini daha da sıkıntıya sokacağını ifade etti.

Türkmen insanın can güvenliğinin tehlikede olduğunu açıklamasında belirten Salihi,Türkmenleri koruyacak mutlaka bir yasal silahlı gücün oluşturulmasında büyük fayda olduğunu ve Irak hükümetine yaptığı bir çağrıda eskide Türkmen milleti tarafından kurulan Türkmen Kurtuluş Ordusu'nu yeniden kurulmasını istedi.

Yetmişli yıllarında kurulan ve seksenli yıllarına kadar aktif bir rol üslenen Türkmen Kurtuluş Örgütü'nün yeniden canlandırılması ve Türkmenleri koruması gerektiğini ifade eden Salihi, Kürtlerin Peşmerge ve Arapların Sahva gibi güçleri varken Türkmenleri de koruyacak bir yasa gücünün olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Milliyet

mardi 22 décembre 2009

Telafer İl Meclis Başkanı İntihar Saldırısında Hayatını Kaybetti

22 Aralık 2009, Salı.



Telafer İl Meclis Başkanı hastaneye sevk edildikten sonra almış olduğu ağır yaralar sonucu hayatını kaybetti. Saldırıda ayrıca iki özel koruması da hayatını kaybederken, iki İl Meclis üyesi de yaralandı.

Saldırı dün (pazartesi) Musul'un batısında Telafer İlçesi'nin Al Salam semtinde gerçekleşti.
Telafer İl Meclis Başkanı Hüseyin El Akriş'e patlayıcı kemerle yapılan intihar saldırısında yaşamını yitirdi.
ITC TT Enformasyon Şb. Tarafından Türkçeye Çevrilmiştir

Commemorating the assassination of YOUSSEF KHORSHID ORANKAY, a Turkmen judge in Mosul



It is with great sadness that we commemorate the anniversary of the killing of our cousin, Youssef Khorshid Orankay, six years ago.



On 22nd December 2003 our cousin Youssef, who was an investigating judge in Mosul, was shot several times by 'unknown gunmen' as he left his office and was walking home.


Youssef was born in Kerkuk in 1947, he was married and had 6 children, 2 girls and 4 boys.

He was an Iraqi patriot and a caring husband and father.


The criminals who carried out his assassination have not been found.



See:
http://turkmenelinews.blogspot.com/2009/01/remembering-youssef-khorshid-turkmen.html


http://www.iraqbodycount.org/database/individuals/fv149
x263-fv149

22 Dec 2003 Youssef Khorshid adult male Mosul Judge
http://www.iraqbodycount.org/

Denizli'de Gündem Irak ve Kerkük








Türkiye Gazeteciler Federasyonu tarafından düzenlenen 28. Başkanlar Toplantısı Denizli'de yapıldı. Toplantıya BGD Başkanı ve Kerkükün Sesi Gazetesi Sahibi Güngör Yavuzaslan’da katıldı.Yavuzaslan Türkiye'deki Gazeteciler Cemiyet başkanlarına Irak 2010 seçimleri hakkında bilgi vererek kamuoyu oluşturulması için destek sözü aldı.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) tarafından düzenlenen 28. Başkanlar Toplantısı Denizli’de düzenlendi. Türkiye Gazeteciler Federasyonu öncülüğünde düzenlenen ve iki gün süren toplantıya gazeteci cemiyetlerinden temsilciler ve BGD Başkanı Yavuzaslan’da katıldı. Yavuzaslan uluslar arası gazetecilik ve 2010 ırak seçimleri ve Karabağ’daki gelişmeler konusunda bir konuşma yaptı.

Irak genel seçimlerinde kamuoyu oluşması ve Irak Türklerinin sesinin dünyaya ve Türkiye’de daha fazla duyrulması için gazeteciler cemiyeti başkanlarından destek isteyen Yavuzaslan Karabağ konusunda gelişmelerinde yakınan takip edilmesi gerektiğini belirtti.Yavuzaslan Azerbaycan’dan gelen Gazeteciler içinde Karabağ Feryadı adlı şiirini okudu. Toplantıya Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel de katıldı.

dimanche 20 décembre 2009

Turkish interior minister leaves for Iraq

Today's Zaman

Turkish Interior Minister Beşir Atalay left for Baghdad on Sunday in order to participate in a meeting between Turkish, Iraqi and US officials.

Atalay said the meeting would discuss measures and elements of the cooperation to eradicate the presence of the terrorist organization PKK in Iraq.

"We want to see a decisive end to the PKK presence in Iraq, their camps closed down and their leaders delivered to Turkey with the active support of our Iraqi brothers and U.S. allies," Atalay told reporters before his departure.

Atalay said he would voice Turkey's commitment to proceed with the government's recent drive to expand democratic rights and freedoms.

"I hope we will return from Iraq with more concrete results and decisions," Atalay said.
Atalay said he was also scheduled to meet with Iraqi Security Minister Sherwan al-Waili in Irbil.
20.12.2009
News
THE ANATOLIA NEWS AGENCY

samedi 19 décembre 2009

Iraq Says Iran Occupied a Border Oil Field


Excerpt:
BAGHDAD — The Iraqi government said Friday that Iranian troops had crossed the border and occupied a portion of an oil field situated on disputed land between the two countries, but Iranian officials immediately and vehemently contested the account.
Amir al-Rashadi, a spokesman at the Iranian Embassy in Baghdad, said, “We don’t have any information about this, but we suspect it is all lies.”
Although ties between Tehran and Baghdad have been increasingly warm in recent years, the dispute underscores just how sore a point the border oil fields remain. Iraqi officials said that Prime Minister Nuri Kamal al-Maliki called a meeting of national security officials on Friday to determine a response.
In June, Iraq tried but failed to auction off development rights to the field, Fakka, in Maysan Province in southeastern Iraq. In recent months, Iraq has accused Iran of pumping oil from it.

Obama Needs Turkey: An Explanation

by Bruce Fein

http://www.huffingtonpost.com/bruce-fein/obama-needs-turkey-an-exp_b_394804.html

Excerpt:
Turkey is also a cornerstone of Obama's strategy in Iraq. President Obama elaborated after meeting with the Turkish Prime Minister, "We discussed our joint role in helping Iraq achieve the kind of independence and prosperity that I think has been advanced as a consequence of the election law finally being passed over the week." Turkey is on the same page with the United States in favoring a unified Iraq. It provides use of the Incirlik air base, land corridors in and out of Iraq, and a significant portion of United States military cargo headed for Iraq transit Turkey in the air or on the ground.

Turkey is a key player in resolving the Arab-Kurd-Turkmen combustible stalemate over oil-rich Kirkuk, which could spark an Iraqi civil war. There is no conflict in the Euro-Asia region, whether it is Russian bases in Armenia, Armenian occupation of Azerbaijan territory, Georgia-Russian conflict, national unity and stability of Iraq, Syria Israel conflict, Palestinian Israeli conflict, divided island of Cyprus, Greece-Macedonia conflict, independence of Kosovo issue, security of the Black Sea region, that can be resolved without the strong and positive contribution of Turkey.

vendredi 18 décembre 2009

Unresolved issues could return - Kerkuk uneasy despite parliamentary deal




By Samah Samad
Friday, 18 December 2009



The recently-brokered compromise over Iraq’s election law may have paved the way for the country’s first national polls in four years, but it has failed to satisfy the concerns of some residents of the oil-rich Kirkuk region. A last-minute deal on December 6 broke the political deadlock over the revised election law by defusing a conflict over parliamentary seats for Kirkuk’s ethnically-based political parties, which represent the region's Kurdish, Turkoman and Arab communities.

While Arabs wanted to use the food ration records of 2004 as a guide to population breakdown – figures which reflected the situation immediately after the fall of Saddam Hussein - Kurds prefer the 2009 records, which showed a change in ethnic profile.

The impasse, which had threatened to derail Iraqi elections and potentially stall the United States withdrawal, stemmed from Arab and Turkoman claims that Kirkuk’s predominantly Kurdish government had relocated Kurdish families to the area in order to increase their share of the region's electorate.

The Kurds says the Kurdish families were merely returning to homes from which they were forced by the former Baathist regime during its Arabisation policy in the 1980s.
At one stage in the Kirkuk debate in Baghdad, there was even a proposal that Kirkuk be excluded from the national vote until the controversy was resolved. However, after heavy lobbying from the US, a deal was struck increasing Kirkuk’s parliamentary seats from nine to 12, allowing for a more satisfactory representation of the region’s communities. Also, the newly-agreed election law provided all factions throughout the country with a legal right to investigate any potential fraud allegations that might arise during the election.

At stake is the formation of a new government that will be charged with handling Kirkuk’s rival ethnic groups as well as establishing revenue-sharing deals for the area’s rich oilfields. But critics say that the election deal has provided only a temporary solution for many underlying issues, not least the question of Kirkuk’s future status.

With the election law resolved for the moment, an outstanding issue remains the so-called Kirkuk referendum, a poll on whether Kirkuk and other Kurdish regions in Iraqi governorates should come under the jurisdiction of semi-autonomous Iraqi Kurdistan. Article 140 of the Iraqi constitution states that the Kirkuk referendum will determine the fate of Kirkuk province but that certain measures must be taken first: a reversal of the displacement caused by the Arabisation policy followed by a census. The referendum has been postponed indefinitely until this process has been completed.

The struggle for control of Kirkuk centres on the area’s lucrative energy resources. Government figures state that Kirkuk already produces 25 per cent of Iraq’s oil output. Since the US-led invasion of 2003, analysts have speculated that a scramble for the province’s oilfields might lead to ethnic tensions that could both destabilise Iraq and spread beyond its borders. “Most of the debates in Baghdad’s parliament during the election law row were about Kirkuk, so it’s easy to see the [province’s] importance and political value,” said Khalid Suleiman, a Middle East analyst for London’s Al-Hayat newspaper. “Kirkuk is being watched closely by the international community and neighbouring countries in particular. If Kerkuk is torn apart, all of Iraq will be destroyed."

For the province’s Arab and Turkmen, the brokering of the election law has done little to address their concerns over the future of the region.

Hasan Turan, a Turkmen member of Kerkuk’s provincial council, has little hope that the upcoming national poll will benefit Kerkuk. Because the vote is for representatives in Baghdad, he doesn’t believe there will be much of an improvement in the lives of Kerkuk residents.


Kerkuk’s last election was in 2005. Due to disagreement between its political parties on a power-sharing agreement, the region missed the provincial elections held in January. Turan believes the upcoming vote will be marred by the stipulation in the new election law that endorses investigations into allegations of voter irregularity. “The Turkmens and Arabs have already asked to review the Kerkuk electoral register before the election, so what will happen after the election?” Turan said.

Turan claimed the outcome of the new election was a foregone conclusion due to what he said were 400,000 new Kurdish immigrants. “The Kurds don’t believe in power sharing or the political process. They want to impose hegemony on Kerkuk and annex it to the Kurdistan region. This is unacceptable for the rest of the communities,” he said. “The best solution is to make Kerkuk an independent federal region, this is what the Turkmens are calling for.”


The charge of demographic meddling was strongly denied by Kirkuk’s Kurdish governor Abdul Rahman Mustafa, who insisted that the province's political disputes would be resolved through Article 140 of the constitution.

But critics see the implementation of Article 140 as only benefitting the Kurds."We, the Arabs, don’t accept Article 140 as the only solution at all," said Khalil Muhammad, a Sunni Arab member of the Kerkuk provincial council. Muhammad also criticised the new election law for awarding Kerkuk only an additional three lawmakers. He added that he was not satisfied with the new law, but that it was an acceptable compromise necessary to allow the national election to go forward. “The people can now choose who will serve [Kirkuk], but only if the representatives are chosen through a free and clean election,” Muhammad said.

Others worry that the everyday concerns of locals in Kirkuk are being lost amid debates over oil revenue and political leadership."The central government and the international community should find a good solution that provides rights to all ethnic and minority groups," said Suhad Majid, a Turkmen who teaches in a secondary school in Kerkuk. "Another problem is that the voices of the citizens are not heard."

Global Arab Network
http://www.english.globalarabnetwork.com/200912184076/Iraq-Politics/unresolved-issues-could-return-kirkuk-uneasy-despite-parliamentary-deal.html
Samah Samad is an IWPR-trained reporter in Kirkuk. This article originally appeared in [Iraqi Crisis Report], produced by the Institute for War and Peace Reporting, www.iwpr.net

jeudi 17 décembre 2009

CAMBODIA: Pressure grows over Uyghur asylum seekers




PHNOM PENH, 17 December 2009 (IRIN)
- Cambodia is facing mounting pressure over the fate of 22 Uyghurs who fled China to avoid prosecution for their alleged involvement in violent protests earlier this year. Aided by an underground network of Christian missionaries, the group covertly crossed China’s southern border into Vietnam and then Cambodia in recent weeks, according to the Uyghur American Association (UAA), a US-based advocacy group.

In Cambodia’s capital Phnom Penh, the whereabouts and condition of the group remains unknown. Besides the Philippines, Cambodia is the only Southeast Asian signatory to the 1951 Convention Relating to the Status of Refugees, committing it to protect people fleeing persecution who qualify as refugees. However, the government has remained tightlipped about the asylum seekers, who have apparently applied for refugee status with the UN Refugee Agency (UNHCR) in Phnom Penh.

Interior Ministry spokesman Khieu Sopheak told IRIN they were “under the responsibility of the UNHCR”, but would not elaborate on their case. For more than a decade, UNHCR in Cambodia, with government officials, has been responsible for determining whether asylum seekers should be given refugee status. Cambodia opened its own refugee office last year in a step UNHCR said underlined the government’s increased efforts to handle asylum cases through due diligence and international procedures.

The agency said it was phasing down its role as the government assumes more responsibility, but that it was still part of the process. “During this transition phase, asylum requests are being jointly assessed by the government and UNHCR,” Kitty McKinsey, UNHCR regional spokeswoman, told IRIN. She would not comment on the group of Uyghurs.
Protests Uyghurs are a Turkic, Sunni Muslim minority native to China’s far western Xinjiang Province, which has seen bombings, attacks and riots in recent years, blamed by the Chinese government on Uyghur separatists demanding autonomy. However, rights groups say the ethnic identity of Uyghurs in western China is being systematically eroded, and cite serious human rights abuses against them.

Violent protests erupted in July between Uyghurs and Han Chinese, the majority ethnic group in China, whose increased migration to the region has heightened ethnic tensions. Nearly 200 people were killed and another 1,600 wounded, according to media reports. Advocacy groups say the asylum seekers in Cambodia were witness to violence against the Uyghur demonstrators, but China says they are outlaws. Mixed response Despite being a signatory to the refugee convention, as well as the 1984 Convention Against Torture, asylum seekers have had a mixed reception in Cambodia, analysts say.


This case could be a litmus test for the Cambodian government on asylum protection, given how powerful China is in the region

“Cambodia has in the past made a strong effort to protect refugees, but there are also clear cases where asylum seekers from countries that Cambodia has a close political and economic relationship with, such as China and Vietnam, have been repatriated to face persecution,” Sara Colm, a researcher on Cambodia with Human Rights Watch, told IRIN.

Since 2001, thousands of ethnic minority Montagnards fleeing Vietnam after crackdowns on their protests for religious freedom and land rights have been granted refugee status by the Cambodian government, and allowed to resettle in third countries, said Colm. But many others have been arrested and deported back to Vietnam. And at least four Chinese asylum seekers under the protection of UNHCR were arrested in Phnom Penh in 2002 and 2004 and sent back to China, Colm added. China is a major donor to impoverished Cambodia, and rights groups say they fear the country will acquiesce to pressure from Beijing to return the Uyghurs.

Ilshat Hassan, vice-president of the UAA, said his organization expected back-channel intervention from the Chinese government. “If they are sent back to China, they will face the death penalty and the Cambodian government will be an accomplice,” he told IRIN.

China has already executed nine Uyghurs who took part in the protests and condemned another five to death. Hassan said his organization had found a third country willing to provide asylum to the Uyghurs but declined to name it, citing concerns that China would pressure it to close its doors. Amnesty International on 16 December urged Cambodia’s deputy prime minister and minister of interior, Sar Kheng, to ensure a fair asylum process for the Uyghurs.

“Amnesty International believes that these Uyghurs would be particularly vulnerable to torture and other cruel, inhuman or degrading treatment or punishment,” it said on its website.

Brittis Edman, a researcher on Cambodia with Amnesty International, told IRIN this case “could be a litmus test for the Cambodian government on asylum protection, given how powerful China is in the region”.


bb/ey/mw

lundi 14 décembre 2009

IRAQ: ELECTORAL FRAUD BY KDP AND PUK REVEALED

By – Abbas Al-Samarrai

In Iraq, while the parliamentarian elections scheduled for January 2010 draw closer, the KDP continues with its fraudulent attempts in order to increase its percentage of votes. Reportedly, over 35 thousand Kurdish voters residing in Irbil and Dohuk have been directed by the KDP towards the disputed regions in the province of Ninewa, namely Bashika, Sheikhan, Guveyir, Makhmur, Simal, Telkeyf, Zummar and Karac, and they have been registered at the electoral registration centers in these regions.

As a result of the checks made at the above-mentioned registration centers upon the increased denunciation and complaints, it has been found out that thousands of families, who resided in Irbil and Dohuk but came to Mosul to vote, registered at the electoral centers using fake residence and documents, and that the documents needed for official registration were not arranged.According to the laws of the Independent High Electoral Commission (IHEC), an electorate who whishes to be transferred from one constituency to another must present the form prepared by the IHEC along with an official document belonging to himself/herself to the electoral registration office.

Moreover, the individual must have lived at least three months in the constituency he/she wishes to register. However, no forms and official documents were taken from 35 thousand voters who were registered at the electoral offices of Bashika, Sheikhan, Guveyir, Makhmur, Simal, Telkeyf, Zummar and Karac, and these voters who do not reside in these regions were made fill in and sign thousands of empty residence forms during the registration process.

Another surprising issue is the claims that the families in Dohuk and Irbil “were promised to get 100 million Iraqi dinars per voter if they were to register in the province of Ninewa ”. However, it has been learnt that certain families, who went to the electoral offices to register, were not paid anything and so they changed their minds and did not register.

It is interesting that majority of the individuals assigned at the mentioned registration centers consist of Kurdish teachers working in Dohuk and Irbil . In fact, these teachers appointed by the KDP and PUK are not allowed to work at electoral offices for they are “official employees”.Upon the above-mentioned developments, Mosul representatives of 14 political parties/groups prepared a written complaint to send to the “Independent High Electoral Commission, the Iraqi Parliament’s Presidential Council, Council of Ministers, Mosul Governorate, Mosul Provincial Assembly, Mosul Operation Center, Mosul Electoral Commission, and the UN Iraqi Representation”.

This complaint revealed the electoral fraud by the KDP, and emphasized that the electoral registration of the voters in the region were not respected.Furthermore, it was decided to set up an investigation commission to ensure the monitoring and establishment of any fraudulent activity.

Those who are responsible for these illegal attempts must be punished as soon as possible; these attempts are a product of the efforts of the KDP and PUK to integrate Mosul into the borders of the Kurdish regional government.In addition, these regions which are called “Disputed Regions” must be under the control of the central government. Furthermore, pashmargas who suppress and intimidate people must be taken away from these regions as soon as possible, as it was the case in the provincial elections.

U.S. promises to the Kurds rejected by the parliament, few scandals

December 13th, 2009
http://www.roadstoiraq.com/2009/12/13/u-s-promises-to-the-kurds-rejected-by-the-parliament-few-scandals/

- Some interesting words from Barzani, saying that the American promises are much more important than the parliament’s seats. Kurdistan regional government refused to say what are these promises, but Kirkuk MP Omar Al-Jabouri said the Americans promised the Kurds to give them Kirkuk, implementing, article 140 on Kirkuk (new crisis? 85 votes in the parliament rejected the U.S. promises, saying it bypass Iraq’s sovereignty. Insisting that Article 140 is already expired, the best way is to write a new article, gives justice to all factions in Kirkuk).
True or not, there are some kind of suspicious deal deal going on between the two, which made a Kurdish delegation to go to the U.S. preparing the path to Barzani’s visit to the U.S. soon.

Few scandals today:
- Al-Sharqiya TV revealed that a day before Maliki’s hearing in the parliament, Dawa Party held a secret meeting with the Islamic Party, where the talks focused on house speaker Iyad Al-Samarrai to avoid asking Maliki embarrassing questions and to make the meeting closed as much as possible in exchange that Maliki will appoint number of members of the Islamic Party candidates as deputy-ministries, and to solve the issue of the arrest of two members of Islamic Party from Diyala province who detained early this year (this why I said the questions were too soft).
- In the parliament hearing session of the defense and interior ministers today, disputes erupted after members of the parliament discovered that the U.S. embassy delegation was listening to the discussions sitting a hall overlooking at parliament. It seems that deputy-House speaker Al-Atiya gave the Americans the permission to “listen”, parliament members refused to continue the session suggesting the the Americans should leave.

dimanche 13 décembre 2009

Iraq's internal dilemma

Al-Jazeera Inside Iraq programme

To discuss this Jasim Azawi is joined by Saleh al-Mutlaq, the secretary-general of the Iraqi National Movement, Dr. Mohammad Ihsan, the KRG Minister for Extra-Regional Affairs, and Dr. Wamidh Nadhmi, a professor of Political Science at Baghdad University.





http://english.aljazeera.net/programmes/insideiraq/2009/12/20091211122718740461.html

vendredi 11 décembre 2009

The Turzhurmatu Turkmens: A success story

ORSAM REPORTS

THE TUZHURMATU TURKMENS: A SUCCESS STORY


Tuzhurmatu that constitutes a buffer zone between the Arabs and Kurds due to its location is a significant Turkmen settlement in terms of demographic and geographic qualities. Tuzhurmatu is one of the places in Iraq where the Iraqi Turkmen community gained success in the post-occupation period. Tuzhurmatu consolidated this success in the latest provincial council elections as well. Tuzhurmatu is a transition point between Kirkuk and the Turkmens of Diyala. It also provides support to Kirkuk with its political status and Turkmen entity. Therefore, it has been one of the most important districts for the Iraqi Turkmens throughout the years.

Tuzhurmatu which is the provincial district of Salahaddin, located on the north of Baghdad is the second largest district of the province. As usual in the region, the relations are based on earthbound production; therefore the mode of organization is merely tribal-structured. The population is increasing rapidly. Tuzhurmatu’s population which was 128,000 in 2003 before the occupation, increased up to 190,000 nowadays. This figure shows that the population increased 50% during the six years after the occupation. The majority of the Turkmen population in Tuzhurmatu city center is of Shiite origin but the villagers are mostly Sunni. Though there isn’t any sectarian discrimination, the Turkmens are living in peace and are willing to cooperate. Despite there were some provocations to evoke sectarian discrimination in some villages, such efforts were ignored by the locals. Majority of the Turkmens living in Tuzhurmatu are members of the Turkish Bayat branch. Tuzhurmatu’s social structure had a significant influence on the political arena as well. Turkmen’s who were alienated by the former regime, were prematurely politicized and participated in the Shiite movements within Iraq.

There are some facts about politics in the district: ITF who won two seats in Salahaddin in the 31 January 2009 elections, probably gained its greatest victory in Tuzhurmatu. The number of total voters in the district was 90,000 and the electoral turnout was 50 %. Still, ITF managed to get 20,000 votes. This shows that the majority of the Turkmens have voted for ITF. When we take a look at the overall figures in other regions, we see that, Tuzhurmatu was ITF’s greatest success on proportional basis. In particular when considering facts such as the canons of provincial committee elections of 2005 and nonparticipation of Arabs, Tuzhurmatu is a success.

Full text



http://www.orsam.org.tr/en/enUploads/Article/Files/20091126_sayi06_eng.pdf

The American War against Iraq

The War against Islam


TÜRKMENLER VE IRAK SİYASETİ...



10 Aralık 2009, 21:01 Kerkük Feneri
Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Sadun Köprülü ile Türkmenler ve Irak siyaseti üzerine...

http://www.kerkukfeneri.com/tr/haber_detay.asp?haberID=237


ORSAM: Sadun Bey öncelikle bize zaman ayırdığınız için teşekkürler. 2003 sonrası dönemi hemen hemen hepimiz takip etmeye çalıştık ama 2003 öncesi dönemde Türkmenler’in durumuna ilişkin çok fazla şey bilmiyoruz. Siz Türkmen olduğunuz için zorluklar yaşadınız. 2003 öncesi dönem, kendi yaşadıklarınız ve genel olarak Türkmenler hakkında bize bilgi verebilir misiniz?

KÖPRÜLÜ: Öncelikle gelip bizimle burada görüştüğünüz için çok teşekkür ederim. Biliyorsunuz ki Saddam dönemi, Arap Baas Partisi’nin tek parti olarak Irak’ta hüküm sürdüğü dönem, tam 35 sene sürdü. Bu dönem öncesinde de zulüm ve işkence çoktu. Saddam dönemi bütün dönemlerden daha kötü ve baskıcı bir dönem oldu. Çok sayıda katliama maruz kaldık. Bunun yanında Türkçe konuşmak yasaklandı. Televizyonlarda yarım saatlik bir Türkçe bölümü vardı. Orda da saürekli Saddam’la ilgili konular ve marşlar vardı. Türkiye Türkçesi yasaktı. Osmanlı Türkçesiyle yayın yapılıyordu. Yüzlerce köyümüz yıkıldı. Irak Türkleri birbirlerinden uzaklaştırıldı, Irak’ın güneyindeki Araplara da para ve ev verilerek Kuzey’e yerleşmeleri sağlandı. Yani Araplaştırma politikası gerçekleştirildi. Asimilasyon devam etti, ayrıca bizden yüzlerce kişi hapse atıldı ya da idam edildi. Necdet Koçak, Adil Şerif, Abdullah Abdurrahman gibi liderlerimiz bu kişilerin arasındaydı. 70’li yıllar çok kötüydü fakat 1979’dan 2003’e kadar süren Saddam dönemi en acısıydı.

Türkmenleri bölmek için iki plan kullandılar. Biliyorsunuz ki bizim Sünnimiz de var Şiimiz de var. Buna bağlı olarak Şii olan birçok kişiyi İran’la işbirliği yaptıkları gerekçesiyle idam ettiler, Dava Partisi’yle ve Hizbullah’la bağlantılı birçok kişi ya hapse atıldı ya da idam edildi. Sünniler de aynı zorluklarla karşı karşıya kaldı.

Bizdeki Şiilik, Sünnilik Arapların aksine aşırı değildir. Yani birbirimizle ilişkilerimiz daha düzgündür. Şiilik, Sünnilik yerine Türklük ve Türkçe sevgisi ortaya çıktı. Fakat bazıları Türkiye’nin ajanı olduğu, bazıları Türkmenlerin haklarını savunan partilere üye olduğu iddiasıyla hapse atıldı ve idam edildi. O dönem çok çileliydi. Türkçe kitaplar çarşıda bulunmazdı. Türkçe albümler yasaklanmıştı, kasetler sadece evlerde çalınabiliyor, çarşıda onlar da bulunmuyordu. Türklüğe karşı tam bir ambargo söz konusuydu.

1979 yılında ben Hukuk Fakültesinden mezun olduğum zaman tutuklandım. Nedeniyse Türklük sevgim ve 1967’de daha on yaşındayken Süleyman Demirel’in Irak ziyaretinde onu karşılayanlar ve yaşasın Türkiye Cumhuriyeti, Yaşasın Türklük yazan pankartı tutanlar arasında olmamdı. Bunun için beni 8 ay cezaevinde tuttular. 1973’te Fahri Korutürk’ün Kerkük ziyaretiyle ilgili 6 ay tutuklu kaldım. En sonunda da 1979’dan 1996’ya kadar 17 sene hapis yattım. 17 senemi hep kitap okuyarak geçirdim. 1996 yılında Saddam’ın bazı mahkumları affettiği söylendi. Ben de o kapsamda serbest kaldım. Önce Kerkük’e gittim, daha sonra Erbil’e ve Türkiye’ye geldim. Türkiye’den de ABD’ye iltica ettim. Orada 7 sene kaldıktan sonra 2003’ün sonlarına doğru mücadeleye devam için Türkiye’ye geldim. Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) Türkiye Temsilciliğinde Halkla İlişkiler Müdürlüğü yaptım. Mayıs ayında da Türkiye Temsilcisi olarak göreve başladım.

Bugün Türkiye’deki Türkmenler’in en tepesindeki isim olarak yer alıyorsunuz. Türkiye’deki halk, Irak Türkmen Cephesinin amacı ve görevlerinin ne olduğunu pek bilmiyor. Bize bu konuda bilgi verebilir misiniz?

ITC, 1995’te kuruldu. Hemen ardından Türkiye’de bir temsilcilik açıldı. ITC’nin Türkiye Temsilciliğinin amacı Türkiye’deki Türkmen halkına hizmet etmektir. Irak Türkmen Cephesi’ne mensup olmasa da birçok dernek, vakıf vb. kuruluşlarla işbirliği içindeyiz. Hiçbir ayrım gözetmeksizin herkese kapımızı açtık. Ankara içinde ve dışında birçok faaliyete katıldık. Birincil amaç Türkiye’deki Türkmen siyasetinin yükseltilmesidir. Yani Türkiye’nin Irak politikasında Türkmenlerin daha fazla yer almasının sağlanmasıdır. Bir de Türkiye’de olan değerimizi kamuoyuna göstermek onlara bildirmektir. Türkmenlerin çektiği çileleri –Türkmen milletinin yaşadığı 18 ayrı katliam var – özellikle yayın organlarında göstermek de amaçlarımız arasındadır.

Bir de bunların yanında bizim “www.kerkuk.net” adresli bir sitemiz var. Her gün güncellenen bir site. 6 dilde ulaşılabiliyor. Bunların arasında İngilizce, Rusça, Almanca, Arapça, Farsça var. Türkmenlerin ve Türkiye’nin, Türk dünyasının gündemini bu siteden takip edebilirsiniz. Kitaplarımız yayınlandı. Ayrıca bülten ve dergi projelerimiz var. Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı ya da 7 Ekim Milli bayramımızı kutladık.

Tek amacımız Türkiye’deki insanların bizi tanımasını bize yakınlaşmasını sağlamak. Onlar bize gelmese bile onlara gitmek. Başka dernekler kuruluşlar vakıflarla, mesela ORSAM bunlardan biri, işbirliği yapmaya devam edip faaliyetlerimizi yoğunlaştırmak bizim ana hedefimiz.

2003’ten günümüze kadar Türkmenlerin Irak’taki durumu neydi? Yani siyaset açısından nereye geldiler?

Saddam dönemini konuşmuştuk. Saddam dönemi 35 sene boyunca asimilasyon politikasını sürdüğü bir dönemdi. Dilin yozlaştırılması, köylerimizin yıkılması, sürgünler, hapis ve idamlar hep bu politikanın araçlarıydı. Son derce yoğun bir Araplaştırma faaliyeti söz konusuydu. Bence bu son dönem, Saddam döneminden pek de farklı değil. Örneğin 1991’de Altunköprü diye andığımız bir katliam gerçekleşmişti. Telafer’de birçok tutuklama olayı olmuştu. 2003’ten bugüne gelen döneme bakarsak; ABD “demokrasi getiriyoruz” diyordu fakat aslında sadece gözyaşı getirdi. 2004’ten 2007’ye kadar katliamlar durmadı. Geçenlerde Şerihan’da, Tuzhurmatu’da ve Tazehurmatu’da olan patlamalarda yaklaşık 500 şehit verdik. Yani Saddam gitti, yerine kopyası insanlar geldi.

Kerkük’ün demografisini değiştirmek için Kerkük’e yüz binlerce insan getirip yerleştirdiler. Yani Araplaştırma politikası yanında bir Kürtleştirme politikası ortaya çıktı. Tek fark, son dönemde bu politikayı gerçekleştirmek için “demokrasi”nin kullanılması. Bakarsanız; patlamalar, kaçırmalar, suikastlar gibi birçok olay hep Türkmen bölgelerinde gerçekleşiyor. Bunun amacı tabii ki Türkmenleri başka bir ülkeye gitmeleri için baskı altına almak. Görüyorsunuz, Türkmenlerden birçok insan Türkiye’ye ya da başka Avrupa devletlerine göç etti.

Kerkük’e baktığımız zaman, Saddam döneminde 600.000 nüfusluyken, son dönemde yaklaşık 750.000 nüfus arttığı görülüyor. Bu gelenlerin neredeyse hepsi Kürttür. Peki bu Kürtler nereden geliyor? Bir kısmı İran’dan, bir kısmı Türkiye’den, bir kısmı da Suriye’den geliyor. Çoğu da PKK mensubudur. Radyoları ve gazeteleri var Kerkük’te. Geçenlerde de Şorca dedikleri bir mahallede Türkiye karşıtı gösteri yaptılar. Yani sonuç olarak son dönem daha da kötü oldu. Katliamlar arttı. Erbil’de, Telafer’de, Tazehurmatu’da, Şerihan’da, olan patlamalarda birçok insanımız şehit oldu. Bunları yapanların kim olduğu açıklanmalı.

Demokrasi demişken en temel kavramlardan bir tanesi de seçimler. Irak’ta seçimlere yaklaşıyoruz. Amerikan işgalinden sonra ilk genel seçim 2005’te olmuştu. 2005’teki seçimlerden farklı olacak mı? 2010 Ocak’ında olacak seçim Irak’a ne getirecek? Türkmenlerin bu konudaki politikasına yönelik ne söyleyebilirsiniz? Nasıl bir tablo ortaya çıkar?

Geçmiş seçimlere baktığımız zaman, bambaşka hileler olduğunu biliyoruz. Süleymaniye, Duhok ve Erbil’den kamyonlarla insanlar geldi. Bu insanlar Kerkük’te oy kullandılar. Ama bence bu süreç öncekinden daha sağlam olacak. Çünkü Şii gruplar birbiriyle kaynaştı. Sünni gruplar da belirli topluluklar oluşturdu. Türkmenler de başka oluşumlarla katılacak. Daha önce olan hileler yüzünden Türkmenlerin sayısı belli olmamıştı. Bu seçimler yapılırken Türkiye’nin Türkmenlerin yanında olması çok önemli. Mesela geçenlerde Erbil’de bir seçim oldu. Uluslararası kuruluşlar tam olarak seçimlere müdahil olabilseydi, Türkmenlerin tam nüfusu ortaya çıkardı. Böyle olmadığından hilelere başvuruldu.

Türkmen partilerinin yanında biliyorsunuz ki Sünni ve Şii partiler de var. Yani Maliki’nin, Allavi’nin ya da Caferi’nin listesinden seçime giren Türkmenler de var. Türkmenler başka bir süreç içine girdiler. Bunun yanında Irak Türkmen Cephesi, Milli Türkmen Partisi, Adalet partisi de planlarını oluşturuyor. Irak’taki çeşitlilik Türkmenlere de yansımış gözüküyor. Türkmenler de ileri gelen Şii Arap partilerle ya da diğer İslami partilerle seçimlere katılıyor. Bu sefer farklı olacağını hissediyorum. Maliki çok tutulmasına rağmen Caferi de ön plana çıkabilir. Yalnız bence, Maliki daha fazla oy alacaktır. Irak’ta çok şey değişecektir. Bütün partilerin, kesimlerin, mezheplerin yer aldığı bir hükümet bekliyoruz.

Irak’taki siyasal süreçle beraber Amerika’nın Irak’tan çekilmesi de devam ediyor. Amerika’nın çekilmesinden sonra nasıl bir Irak bekliyorsunuz? Amerika sizce tamamen çekilecek mi yoksa güçlerinin bir bölümünü bırakacak mı? Bu sıralar biliyoruz ki patlama ve şiddet olayları artış gösterdi. Amerika sonrasında Irak eski günlerine mi dönecek yoksa daha mı iyi olacak sizce?

Bence Amerika’nın çekilmesi söz konusu değil. Yine kalacak. Şimdi de mesela Kuzey Irak’ta üs bırakmaya çalışıyor. Şu anda güçlü olan guruplar; Peşmerge, Kürtler, Şiiler hep Amerika’nın yanında bulundular. Bunlar güçlendikleri için Amerika’yla beraber halka zulmettiler. Amerika yarın öbür gün buradan çekilince ne olur diye hiç düşünmediler. Amerika bu şartlar altında Irak’tan %100 çekilirse ve güçlü bir hükümet olmazsa ülkede şiddet olayları artacak, hatta halk bir iç savaşın içine sürüklenme tehlikesine girecektir. Çünkü Amerika’nın yanında yer alan güçlere karşı halk içinde bir nefret ve düşmanlık duygusu oluştu.

Türkiye Irak politikası bakımından oldukça etkin bir süreç yaşıyor. Siz Türkiye’nin Irak politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bence Türkiye’nin politikası yerinde bir politika. Iraktan valiler, aşiret reisleri, parti başkanlarıyla görüştüm. Hepsi Türkiye’nin orada olmasını istiyor. Samara’da konsolosluk açılmasını istiyorlar mesela. Türkiye’nin millet ya da din ayrımı yapmaksızın Irak’ın toprak bütünlüğünü savunuyor olması onlar için önemli. Savaşta sadece Türkmen yaralıları değil, Kürt ve Arap yaralıları da getirdi. Irak’ta hatta Ortadoğu’da Türkiye’nin ne kadar demokratik bir ülke olduğu anlaşıldı. Onun için Amerika çekildikten sonra Türkiye bölgedeki yerini alacak ve söz sahibi olacaktır.

Türkmenler için nasıl bir gelecek bekliyorsunuz? Türkmenler hak ettikleri yerlerini bulabilecekler mi, yoksa dediğiniz şartlar altında daha da geriye mi giderler?

Bu konuda ben yine Türkiye’ye dönmek istiyorum. Türkiye Türkmenlere ve politikalarına ilgi gösterirse ve Kuzey Irak politikasına yönelirse Türkmenler yerini bulacaktır. Türkmenlerin maddi değil manevi desteğe ihtiyacı vardır. Başka milletlere baktığımız zaman İsrail’den, Amerika’dan, Fransa’dan ve diğer Avrupa devletlerinden destek aldıklarını görüyoruz. Bizim yanımızda olan bir devlet varsa o da Türkiye’dir. Türkiye bize ne kadar yakın olursa ve hakkımızı savunursa, geleceğimiz o kadar parlak olacaktır. Zannedersem Türkiye’de bize önem vermesi gerektiğinin farkında; çünkü hükümet halk desteğini bize vereceği önemle arttırabiliyor. Türk halkı bize önem veriyor. Söylediğim gibi önümüzdeki seçimlerde Türkiye gözlemci olarak katılırsa bizim sayımız belli olacak ve parlamentoda temsil gücümüz artacaktır. Ben Türkiye’den umutluyum bu konuda.

Hem Türkiye’deki kamuoyuna hem Türkmenlere bir mesajınız var mı?

Türkiye’ye mesajım Irak’ta yaşayan yüce Türk milletine mensup insanlar olduğu ve onlara yardım etmenin kendilerine yarar sağlayacağıdır. Türkiye bizim ona olan sevgimize, bir medya organı aracılığıyla cevap verse bizim için inanılmaz bir moral olacak. Çünkü insanımızın buna çok ihtiyacı var. Başka bir ümidimiz de Telafer yolunun geldiği sınır kapısını Türkmenlerin kullanması. Çünkü İran sınır kapısı dahil tüm sınır kapılarından Barzani ve Talabani yararlanıyor ve ticaret yapıyor. Kerkük ve Türkmen bölgelerinde yatırımlar olmasını da umut ediyoruz.

Türkiye’deki Türkmenlerin temsilcisi olarak Türkmenlere bir mesajınız var mı?

Türkmenlere mesajım 2010’da yapılacak seçimlere katılmalarıdır. Seçimden sonra bir sayım da gerçekleştirilecek. İnsanlarımız Saddam döneminde baskı yüzünden Arap olduklarını yazdılar, işgalden sonra Kürt baskısı yüzünden Kürt yazdılar. Bu insanlarımız kendilerini Türk olarak yazsınlar.

Sayın Köprülü, değerli bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz.

Ben de teşekkür ederim. kaynak: orsam.org.tr

Kerkük Feneri - www.kerkukfeneri.com

jeudi 10 décembre 2009

Listen to what an Iraqi woman has to say after the latest explosions in Baghdad

Iraqi woman followed by reporter, interviewed by the BBC Radio after the latest spat of explosions that rocked Baghdad.



IRAK TÜRKLERİNE YAPILAN ASİMİLASYON

TÜRKMENELİ AKINCISI

Türk milletinin en talihsiz kesimi, ben böyle adlandırıyorum kendimizi. Evet, talihsiziz, 1923' den sonra Irak olarak görünen o topraklar en talihsiz Türk toprağıdır. Oradaki oyunlar sinsice ve çok sistemli bir biçimde yürütülüyor. O topraklarda olan petrol başımızın belâsı olmuştur ve tüm Dünyanın gözünü üzerimize çevirmişti, bütün bunlar yetmemiş, kuzeyimizde dağ ayıları ve güneyimizde çöl sürüngenleri yerleşmiştir.

Türkmeneli ya da Türk Dünyasının dertli, çileli, talihsiz ve hüzünlü Türk toprağı... Buralarda yaşayan Türkler, Dünyanın en zengin ve en verimli toraklarında yaşamalarına rağmen sefalet içinde bir hayat sürdürmektedirler. Yıllarca faşist sosyalist Baas partisinin sistemli Araplaştırma oyunları yetmemiş bu sefer Kürtleştirme politikasının yanı sıra Arap kültürünün ve sürü psikolojisini yerleştirmek için bir yol olan 21. yüzyılın Müslümanlığı adlı oyun ile çarpışmaktayız.

Telafer'de yıllar boyunca Araplaştırdıkları ve başına Arap puşisi (İkal) takıldığı Türkler, Kerkük ve diğer Türkmeneli illerinden kopararak bu sefer Şii ve Sünnî olarak ayırtılıyorlar ve ne yazık ki buna alet olan oradaki yobaz Türk din adamlarıdır. Yüzyıldır yan yana yaşayan, kederini ve sevincini paylaşan iki komşu, Necef’ten veya Ambar’dan ırkçı - yobaz bir Fars veya Arap’tan birbirini öldürmek için gelecek bir fetvayı bekliyorlar.

Bu iki masum komşu ise batıda tasarlanan ve kendi din adamlarımızın onay ile içimize sızan adı 21.yüzyılın Müslümanlığı olan bir oyunun kurbanlarıdır.

Kerkük ise oradaki Türkler bölüne bildikleri kadar bölünmüşler zaten. Kerkük’te Saddam’ın başlattığı ve tüm gücüne rağmen başaramadığı Araplaştırma politikası bu sefer ne yazık ki din adı altında ve kendi yobaz din adamlarımızın himayesi altında hız kesmeden başarılı bir şekilde ilerliyor. Günaydın, iyi akşamlar söyleyen günahkâr ve herkes âhirette cenneti kazanmak için artık “selâmünaleyküm” diyor.

Evet, bu Kerkük’ün hâli kadınların neredeyse %90 kapalı ve insanlar Türklüğünü unutup sorgusuz sualsiz, birkaç yobazın peşinde. Dağdaki şehre indi ve devletini bizim kutsal topraklarımızda kurdu. Bizimkiler ise hâlâ 7. yüzyılın hurafeleri ile uğraşıyor.

Müslümanlığı Araplıkla ve Arap örf âdetleri ile özdeşleştiren oradaki insan artık Arap dilini, Arapça isimlerini, Arap giyim tarzını ve Arap örf âdetlerini kutsal biliyorlar.

Bizim ninelerimizin çene altında düğümlenen başörtüsü (fıtta) yerini artık Arap türbanıyla, ninelerimizin giydikleri bol elbiselerle abalar, pardesu ve siyah çarşaflarla değiştirildi. İnsanların arasındaki güvenle dolu olan yıllar içimize sızan ve Türk örf âdetlerine uymayan davranışlar yüzünde güvensizliğe yerini bıraktı. 1970’lı yıllarda Kerkük sokaklarında rahatça gezen annelerimiz ve teyzelerimiz, Saddam’ın getirdiği Araplar ve Barzani’nin yerleştirdiği Kürtlerden dolayı kardeşlerimiz neredeyse yan komşuya tek başına gidemeyecek duruma geldiler.

Şimdi ise Türk şehri Erbil mi ya da kardeşlik şehri Hevler mi desem artık?
Hiç bilemiyorum. Öz Türk şehri Erbil, artık sözde Erbil paşasının deyimi ile kardeşlik şehri Hevler oldu. Saddam’ın Kerkük ve Telafer’de temelini attığı ve oradaki yobazların desteğiyle devam eden Araplaştırma politikası, Barzani’de Erbil ve Kifri’de ona benzer ve sözde paşanın onayı ile devam eden Kürtleştirme politikası hız kesmeden devam etmektedir.Diyala illerine gelsek; Hanekin, Kızralbat ve Mendeli oradakiler daha hangi milletten olduklarını fark edemeyen insanlar ve Türklük bilincinden yoksun olan oradaki insanımız Türkmeneli’nin en talihsiz illerinde domates ile salatalığı aynı poşete koymayı günah sayan zihniyetle yönetiliyor.

Yıllarca faşist Baas partisinin adı altında milletimizi ezen bu yaratıklar artık cihat ve 21. Yüzyılın Müslümanlığı adı altında aynı politikayı gütmektedirler.Buraya kadar yazdıklarım dış etkenlerdir, Peki bu kadar dış etken içinde olan Irak Türkleri kendi içimizde nasılız?

Mezhebe göre Şii ve Sûnnî şehre göre Kerküklü, Erbilli, Telaferli ve Tuzlu olarak ayırtılmaktadırlar. Şehirler içinde Telafer’de Şii, Sûnnî ve aşiretler, Kerkük’te siyasî partiler, dinî partiler, liberâl partiler ve Kürt yanlıları... Erbil’de Kürtleri destekleyen ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) taraftarı... %95 Şii olan Tuzhurmatu’da Şii partiler ve ITC olarak da yine ikiye bölünmüştür.

Peki, bu vahim durumun içinde olan bu milletin sözde liderleri ne yapıyor?Sözde büyüklerimiz, kimi kendi cebini doldurmak peşinde, kimileri birbirilerini baltalamak için elinden geleni yapıyor ve iç çekişmelerle uğraşıyor, kimi ise Atatürk’ün söylediği gibi (Gaflet dalâlet ve hatta hıyanet içinde).

Kimi koltuktan koparılmamak için şehzadelerine yalakalık yapıyor, kimi Dünya Misyonerliğine hizmet etmek için kendi soydaşlarını harcıyor. Kurumlar kendi içlerinde çatışıyor, en sağlam insanlarımızı hain göstererek dışladılar. Herkes kendi çocuğu, yeğeni, suç ortaklarını başına toplamış ve çeteleşmiş durumdalar.

Seçimlere hazırlanıyor sayın büyüklerimiz... Şubat 2009’dan itibaren Bağdat’da toplantılar, davetler verdiler ve birkaç kez Türkiye’ye geldiler. Ama sonuca baksan daha seçimlere 3 ay varken 3 listeye bölündüler ve bölünmelerde devam ediyor.Gençler ise sözde büyüklerine bakarak telâş ve kaygı içinde gençlerin yüzüne bütün kapılar kapalı bir yere varmak için, Türkiye’de okumak için, hasta olan anneni veya babanı tedaviye göndermek için, çalışmak ve milliyetçilik değil, sözde büyükler için yalakalık ve onları yüceltip ve hatasız insan olarak göstermek yarışmasının sonucu geçerlidir.

Tüm bunların için Tanrı milletimizin yardımcısı olsun demekten başka söz bulamıyorum…

• «En Irak, l'instabilité politique arrange tout le monde»

Flore Galaud (lefigaro.fr) 09/12/2009

ANALYSE VIDEO - Les régulières flambées de violences en Irak montrent que le pays n'est toujours pas doté d'un gouvernement fort et stable. Pour Georges Malbrunot, grand reporter pour Le Figaro, personne n'a intérêt à voir cette situation changer.

Un regain de violences à craindre jusqu'aux élections. Mardi, la capitale irakienne a été le théâtre de plusieurs attaques simultanées, deux jours seulement après qu'une nouvelle loi électorale a été votée, qui va permettre la tenue de législatives dans le pays début 2010.

«Régulièrement, les terroristes concentrent leurs efforts sur des attentats spectaculaires», explique Georges Malbrunot, grand reporter pour Le Figaro. Si novembre a été le mois le moins sanglant en cinq ans, à l'approche des élections législatives, les terroristes entendent bien faire remonter la pression :
vidéo :
http://www.lefigaro.fr/international/2009/12/08/01003-20091208ARTFIG00524-en-irak-l-instabilite-politique-arrange-tout-le-monde-.php?mode=imprimer


· Les motivations des terroristes dans ce genre d'attentats sont multiples : décrédibiliser le pouvoir irakien, et en particulier, le Premier ministre irakien, Nouri al-Maliki. Mais aussi les forces de sécurité et relancer le conflit religieux.

Le gouvernement irakien a du mal à faire face à ces attaques. Et pour cause : il manque à l'Etat un homme fort. L'Irak «est un régime d'assemblée ingouvernable», résume Georges Malbrunot.
Le Premier ministre, qui ne peut décider seul, ne rencontre pas l'appui de ses partenaires de coalition, comme l'ont prouvé les difficiles négociations autour de la loi pétrolière ou de la loi électorale. «Tous les jours, il doit négocier pour faire avancer les choses. On a donc toujours un Irak sans véritable Etat».

«Personne», estime Georges Malbrunot, «n'a intérêt à l'émergence d'un pouvoir fort en Irak aujourd'hui». Cette instabilité arrange en effet beaucoup de gens, notamment ceux qui tirent les ficelles de la corruption. Là-bas, «l'argent coule à flot». Une instabilité gouvernementale, en fin de compte, «arrange tout le monde, parce que tout le monde peut faire ses petites affaires» dans son coin, conclut-il.


http://www.lefigaro.fr/international/2009/12/08/01003-20091208ARTFIG00524-en-irak-l-instabilite-politique-arrange-tout-le-monde-.php

mercredi 9 décembre 2009

The Iraqi stooges buy Israeli-made equipment

08/12/2009


Iraq buys Israeli equipment to observe border with Syria

Iraq's Interior Ministry has bought from the US modern Israeli-made equipment worth $ 49million for observing part of borders with Syria and Iran.

According to the US army's statement issued yesterday, the equipment include towers with cameras and system for transmitting information.

In this context, the Israeli Yedioth Ahranoth reported the transaction between Iraq and the US provides for buying equipment made in Israel

It added that the equipment are of high quality in technical field as Israel planted several equipmet on the Lebanese borders and Gaza borders.

"The US-Iraqi transaction is part of the US-Israeli military cooperation which is of benefit to Israel as its weapons are exported abroad", the paper added.

Under the US-Israeli military cooperation, the US has to help Israel promote its products in the countries with which Israel has no relations, especially the Arab countries.

Yedioth Ahranoth alleged that Kuwaiti, Bahraini and Omani armies are using Israeli "Gore" guns on which US flag is printed.

The US army claims that Iran backs gunmen who are attacking its forces, while the Iraqi government accuses Syria of providing shelter for leaders behinds Baghdad- bombs.

Damascus has asked the US to provide it with sophisticated systems to control borders with Iraq, but Washington rejected the demand because it fears that the systems would reach the Palestinian and Lebanese resistance.


الكاتب: Basma Qaddour
مصدر الخبر: SNS-al-Watan



sns.sy/sns/?path=news/read/7507

وين مادسن صحفي أمريكي: الموساد ينفذ مخططًا استيطانيًا في العراق بمباركة أمريكية - كردية



وين مادسن صحفي أمريكي: الموساد ينفذ مخططًا استيطانيًا في العراق بمباركة أمريكية - كردية
كشف صحفي أمريكي في تقرير له نُشر مؤخرًا، عما وصفه بـ "مخطط إسرائيل التوسعي الاستيطاني في العراق"، أكد فيه أن "إسرائيل" تطمح في السيطرة على أجزاء من العراق تحقيقاً لحلم "إسرائيل الكبرى"
وتضمن التقرير الذي نشره الصحفي "وين مادسن" على موقعه الذي يحمل الاسم نفسه، معلومات لم تُنشر في السابق حول مخطط نقل اليهود الأكراد من "إسرائيل" إلى مدينة الموصل ومحافظة نينوى في شمال العراق تحت ستار زيارة البعثات الدينية والمزارات اليهودية القديمة
ولفت التقرير إلى أن اليهود الأكراد قد بدأوا منذ الغزو الأمريكي للعراق عام 2003، في شراء الأراضي في المنطقة التي يعتبرونها ملكية يهودية تاريخية
واستعرض الكاتب أسباب "الاهتمام الخاص الذي يوليه الإسرائيليون لأضرحة "الأنبياء" ناحوم ويونس ودانيال، وكذلك حزقيل وعزرا وغيرهم"، موضحًا أن الكيان الصهيوني ينظر إليها جميعها على أنها جزء من "إسرائيل"، حالها حال القدس والضفة الغربية التي يسمّيها "يهودا والسامرة"
ويؤكد التقرير أن فرق جهاز المخابرات الصهيونية "الموساد" قد شنّت مع مجموعات من المرتزقة، وبالتنسيق مع الميليشيات الكردية، هجمات على المسيحيين الكلدانيين العراقيين في كل من الموصل وأربيل والحمدانية وتل أسقف وقره قوش وعقره....... وغيرها، وألصقتها بتنظيم "القاعدة"؛ بغية تهجيرهم بالقوة، وإفراغ المنطقة التي تخطط إسرائيل للاستيلاء عليها، من سكانها الأصليين من المسيحيين والمطالبة بها بوصفها "أرضاً يهودية توراتية"
ويقول الصحفي الأمريكي "وين مادسن" إن المخطط الصهيوني يهدف إلى توطين اليهود الأكراد محل الكلدان والآشوريين
ويتهم الكاتب الإدارة الأمريكية برعاية هذا المخطط الذي يقوم على تنفيذه ضباط من جهاز الموساد "الإسرائيلي" بعلم ومباركة القيادات السياسية في الحزبين الكرديين الكبيرين (الاتحاد الوطني بزعامة جلال الطالباني والحزب الديمقراطي الذي يتزعمه مسعود البرازاني)
ويخلص الصحفي الأمريكي إلى أن "هذه العملية تمثّل إعادة لعملية اقتلاع الفلسطينيين من فلسطين أيام الانتداب البريطاني بعد الحرب العالمية الثانية وإحلال الصهاينة مكانهم" على حد قوله
تقرير خطير يكشف بالأسماء التغلغل "الإسرائيلي" في العراق
وكانت دراسة عراقية معزّزة بالأسماء والأرقام والعناوين، قد كشفت معلومات وصفت بالمذهلة عن تغلغل "الأخطبوط الصهيوني" في العراق المحتل منذ قرابة الست سنوات
وقال تقرير مفصّل أعده مركز "دار بابل" العراقي للأبحاث، إن التغلغل "الإسرائيلي" في هذا البلد طال الجوانب السياسية والتجارية والأمنية، وهو مدعوم مباشرة من رجالات مسؤولين من أمثال مسعود البرزاني، جلال الطالباني، كوسرت رسول مدير مخابرات السليمانية، مثال الألوسي, وهو نائب ورجل أعمال، كنعان مكيّه, وهو مدير وثائق الدولة العراقية، وأحمد الجلبي ، وغيرهم.
وقال التقرير إن وزير الحرب الصهيوني الأسبق ووزير البنية التحتية الحالي "فؤاد بنيامين بن أليعازر"، وهو يهودى من أصل عراقي، ومن مواليد محافظة البصرة العراقية، يشرف على إدارة سلسلة شركات لنقل الوفود الدينية اليهودية- "الإسرائيلية" بعد جمعهم من "إسرائيل" وأفريقيا وأوروبا، والسفر بهم على متن خطوط جوية عربية، ومن ثم إلى المواقع الدينية اليهودية- المسيحية فى العراق.
وأفاد التقرير بأن مركز "إسرائيل" للدراسات الشرق أوسطية "مركز دراسات الصحافة العربية" يتخذ من مقر السفارة الفرنسية فى بغداد مقراً له. وخلال الهجمات الصاروخية التى استهدفت مبنى السفارة الفرنسية، نقل الموساد مقر المركز البحثى إلى المنطقة الخضراء بجانب مقر السفارة الأمريكية.
وأوضح أن الموساد استأجر الطابق السابع فى فندق "الرشيد" الكائن فى بغداد والمجاور للمنطقة الخضراء، وحولوه إلى شبه مستوطنة للتجسس على المحادثات والاتصالات الهاتفية الخاصة بالنواب والمسؤولين العراقيين، والمقاومة العراقية. وفى نفس الفندق المذكور افتتحت صحيفة "يديعوت أحرونوت" "الإسرائيلية" عام 2005 مكتباً لها فى بغداد وآخر فى مدينة أربيل الكردية.
يهود يشرفون على عمل الحكومة
وأكد التقرير وجود 185 شخصية "إسرائيلية"، أو يهودية أمريكية يشرفون من مقر السفارة الأمريكية فى المنطقة الخضراء على عمل الوزارات والمؤسسات العراقية - العسكرية والأمنية والمدنية
وكشفت الدراسة أيضاً عن وجود كمّ كبير من الشركات "الإسرائيلية" الخالصة أو الشركات المتعدّدة الجنسية العاملة في العراق، وتمارس نشاطها إما مباشرة، أو عن طريق مكاتب ومؤسسات عربية في هذه العاصمة أو تلك. ويأتي في مقدمتها كلها شركات الأمن الخاصة التي تتميّز بالحصانة مثل الأمريكان، وهي التي يتردّد أنها متخصصة ـ أيضاً ـ في ملاحقة العلماء والباحثين وأساتذة الجامعات والطيّارين العراقيين والعمل على تصفيتهم
وبالنسبة للنفط، فتقول المعلومات المتوفّرة إن عملية تشغيل المصافي تشرف عليها شركة بزان التي يترأسها يشار بن مردخاي، وتم التوقيع على عقد تشتري بمقتضاه نفطاً من حقول كركوك وإقليم كردستان إلى "إسرائيل" عبر تركيا والأردن
نشاط الموساد
وأفادت الدراسة بأن "إسرائيل" نشطت منذ بداية احتلال العراق عام 2003 بنشر "ضباط الموساد" لإعداد الكوادر الكردية العسكرية والحزبية الخاصة بتفتيت العراق، كما يقوم الموساد "الإسرائيلى" منذ عام 2005 داخل معسكرات قوات البيشمركَة الكردية العراقية، بمهام تدريب وتأهيل متمردين أكراد من "سوريا وإيران وتركيا"
كما يقوم الموساد "الإسرائيلى" بمساعدة البيشمركَة الكردية بقتل وتصفية واعتقال العلماء والمفكرين والأكاديميين العراقيين "السنة والشيعة والتركمان". بالإضافة لتهجير الآلاف منهم، بغية استجلاب الخبرات "الإسرائيلية" وتعيينها بدلاً عنهم فى الجامعات العراقية- الكردية
بالإضافة لسرقة الموساد والأكراد الآثار العراقية وتهريبها إلى المتاحف "الإسرائيلية" عبر شركات الخطوط الجوية "الدنماركية، والسويدية، والنمساوية، والعراقية"
وتقوم كذلك وحدات من الكوماندوز "الإسرائيلي" بتدريب القوات الأمريكية والعراقية على أساليب تصفية نشطاء المقاومة فى العراق، وذلك فى القاعدة العسكرية "بورت براغ" فى شمال كارولينا. للخبرات التى يمتاز بها الموساد "الإسرائيلى" فى مجال حرب العصابات
كما أسس الموساد "الإسرائيلى" بنك القرض الكردى الذى يتخذ من مدينة السليمانية التابعة لكردستان العراق مقراً له. ومهمة البنك المذكور السرية تقتصر على شراء أراض شاسعة زراعية ونفطية وسكنية تابعة لمدينتى الموصل، وكركوك الغنيتين بالنفط. بغية تهجير أهلها الأصليين- العرب والتركمان والآشوريين- منها بمساعدة قوات البيشمركَة الكردية.
اليهود يتدفقون:
وفي سياق متصل، ذكرت مصادر إعلامية عراقية، العام الماضي، أن حكومة المالكي استجابت للضغوط الأمريكية بفتح المعبد اليهودي في منطقة الكفل جنوب العراق أمام الزوار اليهود.
وقالت هذه المصادر إن أحمد الجلبي هو من ينسق ويضطلع بهذه المهمة بالتنسيق مع وفد "إسرائيلي" يزور بغداد والذي التقى به الجلبي أكثر من مرة لتأمين متطلبات الزيارة للموقع اليهودي في العراق، مشيرةً إلى أن الجلبي هو من تولى عملية إتمام هذه الصفقة المشبوهة في إطار علاقته مع اللوبي الصهيوني في الولايات المتحدة من أجل تحسين صورته أمام إدارة بوش
وأشارت المصادر ذاتها إلى أن مجاميع الزوار اليهود سيتدفقون إلى العراق من "تل أبيب" مباشرة إلى مطار النجف والذي تتولى قوات الاحتلال الأمريكي إدارته والإشراف على حركة الطائرات القادمة والمغادرة منه
وأضافت أن اليهود الذي غادروا بغداد بعد جريمة احتلال فلسطين عام 1948 سيعودون إلى العراق بغطاء السياحة الشهر المقبل على شكل مجاميع سياحية


mardi 8 décembre 2009

REPORT: IRAQ's NEW REALITY

The Politics of Governance and Federalism

The Stimson Center
and
The Centre for International Governance Innovation

To read the report please click on:
http://www.stimson.org/swa/pdf/Iraq_3-Final_PDF.pdf

lundi 7 décembre 2009

US strategy ‘is creating divisions’ in Iraq

Wathab Shaker, the chairman of the parliamentary National Reconciliation Committee, has criticised US involvement in Iraqi politics.
Phil Sands / The National



Phil Sands, Foreign Correspondent
http://www.thenational.ae/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091206/FOREIGN/712059946/1135
Last Updated: December 05. 2009



The chairman of the Reconciliation Committee says attempts to bring opposing factions closer together may be worsening an already fragile situation and accuses Joe Biden, the US vice president, of being counterproductive.Efforts to heal dangerous divisions between ethnic and sectarian factions in Iraq are failing, the head of the country’s parliamentary reconciliation committee has warned.

Wathab Shaker said powerful Iraqi politicians and “incoherent” US policy were not only undermining attempts to bring about rapprochement but risked deepening and entrenching a divide between Sunni and Shiite Arabs, and Arabs and Kurds. “The question is, are US polices contributing to reconciliation?” Mr Shaker, chairman of Iraq’s National Reconciliation Committee, said in a telephone interview from Beirut.

“The answer to that is, since the Americans dissolved the Iraqi army their actions have been creating divisions.“To this day, I have not been able to understand American policy in Iraq. What we need to see is a real, clear dialogue with the decision-makers in the White House and that has just not been happening.”Barack Obama, the US president, has assigned his vice president, Joe Biden, to oversee Iraq policy as American troops are drawn down, amid concerns the country could return to increased factional violence when American forces leave at the end of 2011.

In that capacity, Mr Biden has visited Iraq twice this year and has been involved in mediating internal disputes, including putting pressure on the Kurds to postpone a constitutional referendum that had angered Iraqi nationalists.
Insisting he remains optimistic about Iraq’s future, Mr Biden has met with senior Iraqi politicians and, during the initial push to conclude an election law, carried out what he called telephone “shuttle diplomacy” with parties in Baghdad.

That apparent success was, however, quickly undone when the proposed legislation was subsequently vetoed, plunging the election law into as yet unresolved chaos. During a previous visit to Baghdad, in July, Mr Biden had pointedly warned that America would be unlikely to remain engaged with Iraq if its leaders failed to settle their differences and reverted to sectarian violence.
According to Mr Shaker, however, the US vice president’s level and direction of involvement had already fallen far short of what would actually be required if political and social divisions are to be repaired. “Joe Biden came to Iraq and even through he was here with the job of supporting reconciliation, he did not meet with the head of the reconciliation committee or other key groups.” Mr Shaker said.

“He just met with the governmental people and that is not going to be enough. Reconciliation must be between those who boycott the political process and those who take part, you cannot just meet one party, one side of the dispute. It is not that simple.”The assessment that US intervention is actually entrenching ethnic and sectarian divisions is shared by Reidar Visser, a leading authority on Iraq.

Writing on the website www.historiae.org this week, Mr Visser warned the result of American contributions in Iraqi internal politics had been to shore up weakened alliances built on ethno-sectarian grounds – “in other words,” he wrote, “a set-up that will serve to freeze those identity categories [rather than break them down]”. For his part, Mr Shaker said he doubted if Mr Biden could ever truly help reconciliation because he had previously advocated the physical division of Iraq.

In September 2007, Mr Biden, then chairman of the Senate foreign relations committee, championed a resolution that called for a federal state, with separate regions for Kurds, Shiite Arabs and Sunni Arabs.
Kurds still favour such an outcome, but a rising sense of nationalism has ensured the vision of Iraq as a unified country with a strong central government is increasingly popular among a majority of political groups.

Most Iraqis do not want to see their country split into pieces.
“Choosing Biden as the man to oversee reconciliation was not suitable,” Mr Shaker said. “He was one of the first to advocate the division of Iraq and, for that reason, there is suspicion of him. He has a declared programme to deepen division, not to promote reconciliation.”Major unresolved political issues in Iraq include oil legislation and a continued dispute over territory between the Kurdish regional government (KRG) and Baghdad, centred over Kirkuk.

The Kurds insist the city must be under KRG administration, while the central authorities say they should retain control.
There is also continued controversy about the role of former Baath Party members in the new Iraq. Under the Iraqi constitution, the Baath Party is banned and, despite laws designed to vet low-level former Baathists and allow them back into normal life, critics say too many remain excluded and unable to put the past behind them.

They accuse the current ruling parties, particularly the Iraqi Supreme Islamic Council and the Kurds, of carrying out an excessive anti-Baathist vendetta that will ensure an ongoing cycle of violence.
Nouri al Maliki, Iraq’s prime minister, who earlier in the year softened his anti-Baath rhetoric, has since resumed a harder line and has warned against a resurgence of the Baathists in coming parliamentary elections.

Aside from US involvement, Mr Shaker said he had serious doubts over the desire of some powerful Iraqi factions to bring about a national reconciliation. “As reconciliation committee chairman, I can say that we had hoped to achieve more by this stage,” he explained. “It is almost seven years since the invasion and there are still some key people in the decision-making process who are fighting against the reconciliation process.”

He declined to name individuals, saying only that he was thinking of people “at the highest decision-making levels”.
Various Iraq political analysts and politicians – apparently including Mr al Maliki – warn that the Iraqi constitution itself serves to enshrine ethnic and sectarian differences and, as a result, is a fundamental obstacle to genuine reconciliation. It was approved by the Iraqi parliament at a time when Sunni Arabs were still largely boycotting the political process and when well organised – as opposed to popularly supported – Shiite and Kurdish blocs held a disproportionate amount of power.

Clauses of the constitution would need to be rewritten, Mr Shaker, a Sunni Arab, said. “Ultimately we need to make constitutional changes. We wrote the constitution in a rush. There are many gaps in it. “We wrote it in six months and have not been able to make any changes to it in the last four years. That is a real failure for our [the reconciliation’s committee’s] work.”The intent among some of Iraq’s political blocs to end their differences was, Mr Shaker said, clearly signalled by two points.

First, neither pro-government not anti-government factions had ever asked his committee to mediate as part of a settlement. Second, the resources allocated to the parliamentary reconciliation body were, he said, laughable. “Our annual budget is in region of two million Iraqi Dinar. That’s less than US$2,000 [Dh7,345]. We don’t have the money to pay for a typist.”