mardi 1 décembre 2009

Türkmenler, yine tetikçinin hedefinde!

Özdemir HÜRMÜZLÜ



Genel seçim muamması eşliğinde, Kurban Bayramı gelişi ülkede siyasi belirsizlik, Irak Türkmen Cephesi’nin üst siyasi kadrosu Musul İl Başkanı Yavuz Efendioğlu’nun şehit edilmesiyle başka boyuta yönlendirildiğini görülmektedir. Kerkük sorunu sayesinde Irak kamuoyunu Türkmenlerin sergiledikleri toprak birliği performansı iyi değerlendirmesi, karanlık güçlerin rahatsızlığına yol açtığını görmeye başladık..

Kerkük’ten sonra Türkmenler için jeopolitik platformunda önem taşıyan Musul kenti birkaç gün önce Türkmenlerin yeniden akıllarında soru işareti bırakan bir terörist eylemine sahne oldu. Terörist saldırısında ilk kes ITC’nin üst siyasi kadrosundan bir yetkili şehit edildi.

Ailesinin gözü önünde acımasızca öldürülen Yavuz Efendioğlu yapılması planlanan genel seçimler öncesi kentteki siyasi gelişmelere damgasını vurdu.

Ülkede suikast eylemleri olağanüstü bir durumda olması kaygılara neden oldu. Suikasta maruz kalanlar uzlaşıya, Irak’ın toprak birliğine ve herkesin meşru hakları alınası idealini savunan akademisyenler ve aydınlar ya da bu niteliğe sahip çıkan kurumlardır.

Tabii ki Efendioğlu Türkmeneli’in kutsal toprağına armağan ettiğimiz son Türkmen yiğidi olmayacaktı. Gelecek süreçte bu tür terörist eylemlerine eskisinden daha fazla maruz kalacağız, onun için toplum olarak hazırlıklı olmamız gerekir. Birsi özellikle Musul ve civarındaki ilçelerde ve köylerde Türkmenlerin bölgede hakiki ağırlığını ortaya koymamak için seçimlerin yapılmaması kapsamında çeşitli sinsi yöntemler kullanabilir; yeter ki Türkmen siyasi hareketi oradaki vatandaşlarımızı uyarmak gayreti içinde olsun.

Seçim yasası parlamentosundan çıktıktan sonra Cumhurbaşkanı yardımcısı Haşimi’in vetosuyla parlamentoya yeniden iade edildi. Ama işin ilginç tarafı parlamento, Haşimi’in veto ettiği maddeyi düzeltmeden başka maddeyi düzeltip yeniden Cumhurbaşkanlığı konseyine gönderdi. Ortada Musul kenti’nin parlamentoya gönderilecek milletvekili sayısı azaltıldı. Parlamentodaki Musul milletvekilleri ayağa kalktı. Kimi bu düzeltmemin arkasında Haşimi siyasi bir manevra yaptığını iddia ediyor. Şimdi Haşimi Kurban Bayramından sonra yasa ile görüşünü açıklayacağını belirtti. Şayet yasayı yeni haliyle Cumhurbaşkanı yardımcısı tarafından onaylanırsa Musul kentinde boykot sesleri yükselecek, buda eskiden muhalefetle bilinen şimdi iktidarda olan siyasi grupların yararında olacak. Musullular seçimlerde boykot ilan ederseler Irak’taki öngörülen bölme planları güçlenecek. Bundan en büyük darbeyi ülkenin milli çıkarı çerçevesinde siyasi çalışmalarını yürüten akımlar ve Türkmenler görecekler. O zaman ülkede bir siyasi oyun var. Bu siyasi oyunun arkasında büyük komplo var.

Bunlar hepsi bir analiz yani doğru olacak ya da olmayacak gelin beraber bakalım gelecek günler Iraklılar için ne tür siyasi gelişmeler saklamış!

Aucun commentaire: