jeudi 27 juin 2013

Türkmenleri dernekler federasyonu Basın Açıklaması

TÜFED
Türkmenleri dernekler federasyonu
Kütük No: 34-174/056
İnönü Mah. Cebel Topu Sok. No:7/1 Harbiye-Şişli/İstanbul
Tel: 0212-225 22 62   -  0536-250 48 48


Basın Açıklaması
27.06.2013

Değerli Basın Mensupları,

İki yıldan beri Türkmeneli’nin önemli bölgelerinden biri olan Tuzhurmatu ilçesinde sistematik Türkmen toplumunu hedef alan patlamalar meydana gelmektedir. Şehit düşen Türkmen, yaralanan Türkmen, arazisi gasp edilen hep Türkmenlerdir. Sadece bir yıl içerisinde Tuzhurmatu Türkmenlerine 30’un üzerinde terör saldırısı düzenlenmiştir. İçinde bulunduğumuz hafta içinde 3 kez terör eylemi gerçekleştirilmiş, canlı bombalar patlatılarak Türkmenler katletmiştir.

Türkmenler mengenenin iki ağzı arasında sıkışıp her gün kan kaybediyorlar. Türkmen siyasi yetkililerin tüm girişimleri ve çağrılarına rağmen Irak’ın Merkezi Hükümeti bu insanların can ve mal güvenliklerini sağlamakta aciz kalmıştır. Ülkenin ulusal koruma gücünün terör eylemlerini korumada yetersiz ve hatta çaresiz kalmıştır. Ayrıca Türkmenlerin kendi güvenlik güçlerini kurma teşebbüslerine de engel olmuştur.

25 Haziran 2013 tarihli saldırıda şehit düşen ITC başkan yardımcısı ve Salahattin İl Meclisi üyesi Ali Haşim Muhtaroğlu, onlarca kez saldırıya uğramış ve adeta teröristlerin baş hedefi haline gelmişti. Bir siyasi üst düzey yöneticisi ve seçilmiş meclis üyesi olan Ali Haşim Muhtaroğlu ve Salahattin İli Vali Yardımcısı Ahmet Koca oğlu ile birlikte teröristlerce şehit edilmişlerdir. Devletin üst düzey görevlisi olan ve sürekli biçimde açıkça tehdit altında bulunan Türkmen liderleri, devletin koruması altında korunmaları gerekirken, maalesef açık biçimde teröristlerin hedeflerine terk edilmişlerdir.

Kısacası Irak Hükümeti, ya Türkmenlerin can güvenliklerini korumayı düşünmemekte, ya da Irak Türkmen Cephesine yapılan saldırılara göz yummakta veya aciz kalmaktadır.

Değerli Basın Mensupları,

Türkmenlerin Irak’ta sahipsiz ve korumasız oldukları defalarca siyasetçilerimiz tarafından dile getirilmiştir. Bu hususta defalarca Birleşmiş Milletlere müracaat edilmiş, ancak, somut bir cevap alınmamıştır. Öyle anlaşılıyor ki Irak’ta Türkmenler bir soykırım operasyonu ile karşı karşıyadırlar. Özbeöz bir Türkmen kenti olan Tuzhurmatu’daki Türkmen nüfusu böylece göçe zorlanmaktadır.





Artık Irak’ın her türlü idari ve güvenlik birimlerinin güçlerinden ümidini kesen Türkmenler, dünyanın demokratik ve özgür ülkelerinden bu soykırıma karşı tepki göstermelerini beklemektedir.

Dayanılmaz koşullar altında direnen Irak Türkmenleri hakkında Türkmeneli Dernekleri Federasyonu, Türkmen sivil kuruluşları ve Avrasya Dernekleri Federasyonu olarak:

1.      Öncelikle 1960 Cenevre Antlaşması ile Kıbrıs Türkleri için garantörlük maddesini koyan anavatan Türkiye’nin, Türkmeneli’nde yaşayan Türkmenlerin için de garantör olmasını,
2.      Yine Türkiye’nin öncülüğünde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine ve özgür dünya ülkelerine insani sorumluluklarını hatırlatır; acilen müdahale etmelerini,
3.      Silahsız barışçıl Türkmenler her gün kan kaybediyorlar. Türkmenler kendilerini korumak amacıyla güvenlik teşkilatlarının kurumalarına Birleşmiş Milletlerin, Avrupa Güvenlik Konseyinin, Türkiye’nin ve Irak hükümetinin zaman kaybetmeden destek verilmelerini ve bu konuda gereken ekip ve donanımları bir an önce yapılmasını,
4.      Türkiye Büyük Millet Meclisi acilen Irak’taki Türkmenlerin yaşadıkları dramı meclisin ana gündemine almasını, ciddi tedbirlerin alınması için komisyonlar ve heyetlerin oluşturulmasını istiyoruz,
5.      Türkmen bölgelerinin sınırlarına Türkiye’nin liderliğinde elzem ve çok acil bir önlem olarak bir uluslararası gücün yerleştirilmesini, talep ediyoruz.


Değerli basın mensupları,
Aziz hemşerilerim,
Kıymetli Türk milleti,

Tuzhurmatu’da şehit olan başta Ali Haşim Muhtaroğlu ve Ahmet Koca olmak üzere bütün şehitlerimize Allahtan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum.

  


Bu acı günümüzde biz yalnız bırakmayan değerli basın mensuplarına, Türk dünyası dernekleri yönetim ve üyelerine, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonuna, siyasi partilerin teşkilatlarına çok teşekkür ederiz…

Allah milletimize böyle acılar bir daha yaşatmasın.


 Kemal BEYATLI
 Türkmeneli Dernekler Federasyonu
            Yönetim Kurulu Başkanı


İmza:
1.      Türkmeneli Dernekler Federasyonu - İstanbul
2.      Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu - İstanbul
3.      Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği – Genel Merkez - İstanbul
4.      Türkmeneli İnsan Hakları Derneği - İstanbul
5.      Irak Türkmenleri Kardeşlik ve Kültür Derneği - İstanbul
6.      Türkmeneli Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Derneği - Konya
7.      Ortadoğu İşadamları Derneği - İstanbul
8.      Türkmen Birliği ve Dayanışma Derneği - Antalya
9.      Irak Türkleri Adalet Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği – İstanbul
10. Türkmen Basın Konseyi Derneği – İstanbul
11. Doğu Türkistan Göçmenler Derneği – İstanbul
12. Türkmenistanlılar Kültür Sosyal ve Yardımlaşma Derneği – İstanbul
13. Afganistan Türkleri Uluslar arası Sosyal Kültürel Yardımlaşma Derneği – İstanbul
14. Doğu Türkistan Dayanışma Derneği - İstanbul
15. Gagauz Dostluk ve Kültür Derneği - İstanbul
16. Afganistan Türkmenleri Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği - İstanbul
17. Türkmen Sahra Kültür ve Yardımlaşma Derneği - İstanbul




Aucun commentaire: