samedi 25 août 2007

ELS KURDS VOLEN CANVIAR LA DEMOGRAFIA DEL NORD

Mofak Salman, representant del Partit Turkmeneli a Irlanda i el Regne Unit

ENTREVISTA: Mofak Salman

"Els kurds volen canviar la demografia del nord"
DENÚNCIA · "Som víctimes de campanyes més brutals que les que va perpetrar Saddam" OBJECTIU · "Els turcmans de l'Iraq volem tenir un Estat federal amb capital a Kirkuk"

Jordi Llaonart

El dirigent del Partit Turkmeneli Mofak Salman al seu despatx AVUI

Els turcmans formen la tercera comunitat cultural iraquiana, després de l'àrab i la kurda, però denuncien que des de l'inici de la transició se'ls ha marginat del poder. L'AVUI ha demanat a Mofak Salman, representant del Partit Turkmeneli a Irlanda i el Regne Unit, que expliqui com veu la situació de les regions turcmanes de l'Iraq i l'escalada de tensió amb els seus veïns kurds.

Els turcmans van denunciar en les darreres eleccions una suposada campanya d'intimidació dels peixmergues kurds que va impedir que votessin milers de persones. ¿Ha millorat la situació de la seva comunitat des d'aleshores?

No. La situació dels turcmans no ha millorat. De fet, no ha canviat des de la fi del règim de Saddam Hussein. Amb tot, el 2003 vam dipositar les nostres esperances en l'administració interina establerta després de la caiguda del dictador perquè volíem que es fessin realitat la democràcia, la justícia, la fi de la discriminació, la fi de la violència i que se'ns reconegués el dret d'autodeterminació. Malauradament, ens hem trobat que ha passat tot el contrari, especialment en el terreny dels drets humans, i ara som víctimes de campanyes kurdes més brutals que les que va perpetrar Saddam Hussein contra el poble kurd. No obstant, els plans per canviar la demografia del nord de l'Iraq són implementats obertament i sense cap vacil·lació perquè els kurds tenen el suport de les tropes nord-americanes.

¿La creació d'una regió federal turcmana garantiria la seguretat del poble turcman?

Sí, esclar. L'Estat Federal de Turkmeneli és una de les nostres demandes i si el sistema federal s'apliqués correctament, els turcmans ja gaudiríem de la nostra regió autònoma, com els altres grups ètnics que tenen la seva. Turkmeneli també garantiria la llibertat de les minories ètniques que hi visquessin.

Quina solució proposa el seu partit per resoldre la disputa pel control de Kirkuk que enfronta turcmans, kurds i àrabs?

La immensa majoria de partits, intel·lectuals i organitzacions culturals turcmanes estan d'acord que Kirkuk ha de tenir un estatus especial perquè l'actual situació ens hi obliga, ja que la nostra pàtria està ocupada per dues forces: les nord-americanes i les milícies kurdes. Personalment, crec que l'estatus especial per a Kirkuk només seria una solució temporal, perquè el que volem els turcmans és tenir un Estat federal amb capital a Kirkuk.

¿Creu que l'onada d'atemptats contra els turcmans, com el del mes passat que va fer 153 morts a Amirli, és la prova que s'han convertit en un dels objectius prioritaris d'Al-Qaida?

La massacre d'Amirli no va sorprendre els turcmans, i no la podem considerar com l'inici d'una campanya terrorista perquè és la darrera d'una cadena d'agressions iniciada temps enrere, com l'eliminació de la comunitat turcmana de Tal Afar, l'opressió dels turcmans a Arbela per part de la milícia del Partit Democràtic del Kurdistan i els nombrosos atacs contra els nostres intel·lectuals i les nostres organitzacions.

Per què creu que els mitjans de comunicació estrangers ignoren la situació i les demandes dels turcmans?

Els turcmans sempre hem considerat que les tropes nord-americanes són d'ocupació i no d'alliberament. Aleshores, és lògic que els ocupants ens vegin com a enemics i no es preocupin de les nostres demandes. Per això els EUA tampoc no ens han atorgat drets culturals, polítics i econòmics en la legislació que ens van imposar, que declara que l'Iraq està format només per àrabs i kurds, ignorant que la Constitució de 1932 clarament recull que l'Iraq el formen àrabs, kurds i turcmans. Les informacions que us arriben formen part d'un gran pla que preveu la substitució dels turcmans per kurds arribats de fora de l'Iraq o d'altres parts del país. Ens vam quedar de pedra quan vam sentir que la popular cadena nord-americana CNN va informar que les víctimes de l'explosió d'Amirli eren kurds, quan tothom sap que la població en aquest districte és turcmana i que allà no hi viu ni un sol kurd.

Aucun commentaire: