vendredi 25 janvier 2008

Iraklı Türkmen heyeti Ankara'da destek arıyor

Abdullah Gül ve Ali Mehdi


15 aydır Kerkük Vilayet Meclisi toplantılarına katılmayan Türkmenler, Kerkük yönetiminde kendilerine de yer verilmesi halinde boykotun bitece-ğini açıkladı. Kerkük Vilayet Meclisi'nin 9 Türkmen üyesi, Ankara'da Türk yetkililerle temaslarda bulunuyor. Türkmen üyeler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve diğer yetkililerle bir araya geldi.


Türkmen üyelerin Ankara ziyareti, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ocak ayı başında Irak'a yaptığı 'sürpriz' ziyaret sırasında Kerkük'e de geçip, burada Türkmen, Kürt ve Arap temsilcilerle bir araya gelmesinin ardından gerçekleşmesi açısından dikkat çekiyor. Kulislerde Washington yönetiminin, Ankara'dan, Türkmenlerin boykotunu sona erdirmelerinde devreye girmesi yönünde bir talepte bulunduğu konuşuluyor. ABD'li bakan, Kerkük'te, Ankara'ya gelen heyette de yer alan Vilayet Meclisi'nin iki Türkmen üyesi Jale Neftçi ve Hasan Turan ile bir araya gelmişti. Rice, Türkmenlerden 15 aydır sürdürdükleri meclis boykotuna son vermelerini istemiş; Türkmenler, Kerkük'ün yönetiminde kendilerinin de yer alması gerektiğine dikkat çekmişti.



Gül: Size sahip çıkıyoruz



Vilayet Meclisi'ni aynı şekilde boykot eden Araplar ise geçen hafta Kerkük yönetiminde önemli kabul edilen üç koltuktan birini, vali yardımcılığını almış ve meclis boykotunu sona erdirmişti. Edinilen bilgilere göre Cumhurbaşkanı Gül, Türkmen temsilcilerini kabulünde, "Türkiye'nin Türkmenlere sahip çıktığını" bir kez daha aktardı. Abdullah Gül, Türkmenleri dinledi ve onlardan Kerkük'ün statüsü ve geleceğine ilişkin sorunların çözümü için Irak ve ABD'li yetkililerle temaslarını hızlandırmalarını istedi. Cumhurbaşkanı, "Kerkük'te üç millet (Türkler, Araplar ve Kürtler) yaşıyor.



Birlikte iyi geçinin. Irak ve ABD'lilerle temaslarınızı sürdürün. İçinizde ağırlığı olan, iyi ilişkileri olanları öne çıkarın ve sorunlarınızı Bağdat yönetimi ve ABD'lilere anlatın." ifadesinde bulundu. Abdullah Gül, Irak'taki Türkmenlerin kendi aralarındaki birliği sağlaması gerektiğini de aktardı.



Türkmenler, Kerkük'te yaşadıkları bölgedeki altyapı sorunlarının çözümünde de Ankara'dan taleplerde bulundu. Türkmenler, Türk firmalarının Irak'ın kuzeyinde imar faaliyetlerinin benzerini Kerkük'te göstermelerini istedi. Ayrıca, Türkmen okullarının tamiratı konusunda da yardım talebinde bulundu. Türk yetkililerin, bu sorunun çözümü için yardımda bulunma sözü verdiği aktarıldı.



Türkmenlerin dikkat çektiği bir diğer konu da, Kerkük'ün geleceğinin belirleneceği referandum. Kerkük Vilayet Meclisi'nin bir Türkmen üyesi, Zaman'a, gelinen noktada referandumun yapılması için 'yasal bir zeminin kalmadığını' anlattı. Uluslararası kamuoyundan gelen talepler üzerine, 2007 yılında yapılması planlanan referandum 6 ay ertelenmişti. Ancak, referandumun öngörülen tarihlerde yapılabilmesi için 'normalleşme' ve 'nüfus sayımı'nın gerçekleşmesi gerekiyor. Gözlemciler, 2008 yılı içinde de referandumun yapılmasına fazla bir ihtimal vermiyor.

http://bizturkmeniz.com/tr/index.htm

Aucun commentaire: