vendredi 25 septembre 2009

Almanya’da Seçim Yarışı

Federal Almanya’da 27.Eylül 2009 Pazar günü yapılacak genel seçim öncesinde Partiler arasında kıyasıya bir yarış yaşanıyor, son kamuoyu yoklamasın göre şimdiki başbakan Merkel’in lider olduğu Hıristiyan demokratlar yüzde 36, merkez sağdaki Liberal Demokratlar ise yüzde 12 desteğe sahip.

Buna Karşılık seçmenlerin yüzde 26’si sosyal Demokratları yüzde 11’i Yeşilleri ,yüzde 10’uysa sol Partiyi destekliyor.

Sonuçlar, merkez sağdaki Hıristiyan Demokratlarla Liberal Demokratların , bu oy oranlarıyla az farkla da olsa mecliste .çoğunluğu sağlayabileceğini gösteriyor.

Ancak Alman seçmenlerin tercihindeki küçük değişiklerin tüm koalisyon hesapları altüst edebilir.
Liberal Demokratlarla yeterli çoğunluğu elde edememesi halinde Merkel’in yine Sosyal Demokratlarla büyük koalisyona gitmek zorunda kalacağı kaydediliyor.

Halen mevcut Alman Parlamentosunda ‘’ 611 Milletvekili’’ var ‘’5’’i Türk kökeni Milletvekilleri:
Bu Pazar yapılacak seçimlerde ‘’Türk adayı çok’’ yaklaşık ‘’30’a yakın

Seçim kampanyasında Alman liderler hep ‘’yabancılara kucak açmaktan’’ bahsediyorlar ama:
611 üyeli parlamentoda ‘’sadece 11 yabancı kökenli’’ olduğunu unutuyorlar.(5 milletvekili ile Türkler ilk sıradalar, Diğerleri 2 Hindistanlı, 2 İranlı, 1 Hırvat, 1 Polonyalı.

Bu seçime dünyanın her yerinde çok büyük ilgi var ,ve çok gözlemci ve Gazeteci Berlin akın ediyorlar,bunlardan birisi Türkiye’nin önde gelen Sabah gazetesinin meşhur köşe yazarı sayın Yavuz Donat Berlin’de Irak Türkmen Cephesi Almanya Temsilcisi Sayın Ganim Authman’la bir araya geldiler. Görüşmede Federal Almanya Seçimi dışında Irak Türkmenleri ve gelecekte yapılması ön görülen Irak seçimi hakinde bilgilendirme toplantısı düzenlenmiştir. Sayın Ganim Authman Sayın Yavuz Donata , Profesör Dr. Suphi Saatçinin Kerkük adlı eseri kendilerin armağan etmiştir.



INF.ITC Berlin

Aucun commentaire: