dimanche 13 septembre 2009

Kerkük`te Türkmenler, kente karma güç yerleştirilmesi önerisini protesto etti








Kerkük`te Türkmenler, kente karma güç yerleştirilmesi önerisini protesto etti
13 Eylül 2009



Irak`ın kuzeyindeki Kerkük kentinde yaşayan Türkmenler, Irak`taki ABD güçlerinin komutanı General Ray Odierno`nun kente karma bir güvenlik gücü yerleştirilmesi önerisini protesto etti. Bağdat yolu üzerinde bulunan Irak Türkmen Cephesi(ITC) binasının önünde toplanan Türkmenler, Odierno`nun Kerkük`e Amerikan, Iraklı ve Peşmerge birliklerinden oluşan karma bir güç yerleştirme önerisine tepkilerini gösterdiler. Türkmenler ayrıca Kerkük`te bir Türkmen gücü kurulmasına yönelik taleplerini de yineledi. Türkmenler, bu Türkmen gücünün ise Irak merkezi hükümetine bağlı olmasını istediklerini belirtti.www.kerkukfeneri.com


ITC binası önünde bir konuşma yapan ITC Kerkük İl Başkanı Ersed El Salihi, bölgede Haziran ayından bu yana devam eden şiddet olaylarında 550 Türkmen vatandaşının hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Saldırılarda zarar gören yerlerin de şimdiye kadar onarılmadığını vurgulayan Salihi, saldırıların hâlâ devam etmekte olduğunu belirtti. Merkezî hükümet tarafından Türkmenlere has ve Türkmenlerden oluşan bir güç kurulmasını istediklerini belirten ITC yetkilisi, Odierno`nun önerisini de reddettiklerini vurguladı.



Daha önce de Kerküklü Araplar, Kerkük`e Amerikan, Iraklı ve Peşmerge güçlerinden oluşan bir karma güvenlik gücü yerleştirilmesini istemediklerini açıklamışlardı. Kerkük`e bağlı Hevice`de geniş bir protesto gösterisi düzenlenirken, Kerkük İl Meclisi`nin Arap üyeleri de meclisten geri çekildiklerini ilan etmişlerdi. Arap meclis üyeleri, teklif geri çekilmediği müddetçe de İl Meclisi`deki oturumlara ve toplantılara katılmayacaklarını duyurmuştu.Bugünkü gösteriye katılan Kerküklü Türkmenler de söz konusu teklife tepkilerini dile getirdiler. Huda Şemsettin adlı Türkmen kadın, `Biz buraya yabancıların gelmesini istemiyoruz. Burada bizim de gücümüz var, ne ABD`yi ne de Peşmergeyi kabul ederiz.` dedi.


Zeynep adlı bir başka Türkmen kadın ise güvenliğin merkezi hükümet tarafından sağlanmasını istediğini dile getirdi. Türkmen kadın, `Eğer buraya Peşmerge gelirse kendisi için çalışacak. Ters bir uygulamada iç savaş çıkar` tehdidinde bulundu.Kerim Kayacı adlı bir Türkmen vatandaş da benzer bir talepte bulunarak, Irak Başbakanı Nuri El Maliki`den Türkmenlere has bir güvenlik gücü oluşturmasını istedi.



Aucun commentaire: