mercredi 2 avril 2008

"Miras" filmi Neftçi ve Doğramacı ailelerini harekete geçirdi


14 Mart´ta vizyona giren "Miras" filmi Neftçi ve Doğramacı ailelerini harekete geçirdi. Film, Irak´ın Kerkük ve Musul bölgelerinde Türklere ait toprakların çeşitli entrikalarla İngilizlerin kontrolüne geçmesini anlatıyordu.

Neftçi ve Doğramacı aileleri ile Abdülhamit Han´ın torunları da filmi izledikten sonra yapımcıları aradı. Irak´taki topraklarının ellerinden nasıl alındığını anlatıp bununla ilgili belge sunabileceklerini belirtti. Ölüm tehditleri alan ailelerden bazıları ortaya çıkmak istemezken ünlü bilim adamı İhsan Doğramacı´nın Avustralya´da yaşayan yeğeni Sedat Doğramacı, hakkını aramak için avukat tuttu. Ailesine ait arazileri görmek için 3 kez Irak´a giden Sedat Doğramacı, kendilerine ait toprakların resmi kayıtlarının bilinçli bir şekilde yok edildiğini, bu işlerin yapılması için Türkiye´de birilerine İş Bankası aracılığı ile ´sus payı´ gönderildiğini iddia etti. Doğramacı´ya göre bu rakam 30 milyon dolar. Ailelerle görüştüklerini belirten ´Miras´ın yapım koordinatörü Mustafa Karadiş de, ölüm tehditlerini doğruladı.

Sedat Doğramacı; Bilkent Üniversitesi´nin kurucusu İhsan Doğramacı´nın kardeşi Tahsin Doğramacı´nın Avustralya´da yaşayan oğlu. 1971 yılında Türkiye´den ayrılan Sedat Doğramacı, babasının anlattığı hatıraları Zaman´la paylaştı. Son yıllarda babasından Irak´taki mal varlıkları ile ilgili çok şey dinlediğini söyleyen Doğramacı, 3 milyar dolar değerindeki topraklarının Irak´ta ölüm tehditleri ile ellerinden alındığını savunuyor. Şu an ailenin avukatlar vasıtasıyla Bağdat, Erbil ve Kerkük´teki toprakları almak için çaba sarf ettiğini kaydeden Doğramacı şöyle konuştu: "Ailemizin Irak´ta yaşadığına dair belgelerin Irak hükümeti tarafından yok edildiğini gördük. Sanki bizler orada yaşamamışız gibi kayıtlarımız silinmiş."

Sedat Doğramacı, işgal edilen topraklarla ilgili babası Tahsin Doğramacı´yı ziyarete gelen bazılarının bu araziler için ses çıkarmamasını ve bunun karşılığında para verileceğini söylediklerini aktardı. Babasının ölümü üzerine son 3-5 yıl içinde Irak´taki birileri ile yapılan anlaşma kapsamında bu toprakların Türkiye´den kaçırıldığını ileri süren Doğramacı, "Irak´taki kontaklardan ve avukatımdan aldığım haberlere göre son 3-5 sene içerisinde gizli şekilde anlaşan iki taraf 30 milyon doları bu tarafa aktarmıştır. Bu para İş Bankası kanalı ile Türkiye´ye transfer edilmiş şimdilik ´sus payı´ olarak verilmiş." dedi. Yakında Irak´taki topraklar için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi´nde dava açacağını ifade eden Doğramacı şöyle konuştu: "Kuzey Irak yerel yönetiminde bulunan şahıslarla Avustralya hükümeti aracılığı ile hakkımızı arayıp gerekse Ankara gerek Irak´taki akraba, kardeş ve hemşehrilerimizi mirastan faydalanmaları için elimden geleni yapmak arzusundayım. Olur da, kısa zamanda yerel hükümet ile anlaşır, bu mal varlığını anavatana getirebilirsem, babamın vasiyetini yerine getirmiş olurum. Kan ile alınan yerlerdeki hakkımızı, anavatan topraklarında kullanmak da benim arzumdur."

Hak sahibi aileler ölümle tehdit ediliyor

Miras filmi, Musul ve Kerkük´teki petrol yataklarının bulunduğu arazilerin mirasçılarını konu ediyordu. 1924 Ankara anlaşması ile Musul ve Kerkük´teki araziler İngilizlere verilmişti. Yapım Koordinatörü Mustafa Karadiş, filmden sonra Musul´da toprakları olan Abdülhamit Han´ın torunlarından, Kerkük´te arazileri olan Neftçi ailesi fertlerinden ve Erbil´de tapulu arazileri bulunan Doğramacı ailesinden büyük destek gördüklerini belirterek, "Bu konuda uluslararası mahkemelerde açılmış davalar dondurulmuş vaziyette. Petrol uğruna kavgalar veriliyor. Bu ailelerin bütün fertleri ile temasımız oldu. Hepsinin birleştiği bir nokta var: Hepsi de öldürülmekten korkuyorlar." dedi. Karadiş, Miras filminin ailelerin anlattığı gerçekler eşliğinde ikinci bölümünün çekileceğini ifade etti.

´Miras´ın devam filmi çekilecek

Miras; Musul, Kerkük ve Erbil´de toprağı olan Türk ailelerin İngilizler tarafından kanunî olmayan yollarla nasıl köşeye sıkıştırıldığını anlatıyordu. Filmin çekim aşamasında o topraklarda arazisi olan ailelerden destek aldıklarını söyleyen Yapım Koordinatörü Mustafa Karadiş, özellikle Doğramacı ailesinden fazlasıyla yardım görmüş. Karadiş, sinemaseverlerden beklenenin üzerinde ilgi gören filmin, ailelerin anlattığı gerçekler eşliğinde ikinci bölümünün de çekileceğini ifade ediyor.

Aucun commentaire: