samedi 5 avril 2008

Saadettin Ergeç BMnin Kerkük Politikasını Eleştirdi

04-04-2008

Irak Parlamentosu´nun Türkmen üyesi ve Irak Türkmen Cephesi başkanı Saadettin Ergeç, Birleşmiş Milletler´in (BM) Kerkük konusundaki tutumunu eleştirerek, bu konuda taraf gözetildiğini söyledi.

Kerkük´ü oldu bittiye getirerek bir pazarlık konusu haline getirmenin yanlış olduğunu vurgulayan Türkmen lider Ergeç, BM gözlemcilerinin Irak Anayasası´ndaki 140. madde üzerinde yorum hakkı olmadığını söyledi. Konu ile ilgili İHA´ya açıklamalarda bulunan Ergeç, Kerkük´ün mevcut idari sınırları içerisinde adalet siteminin doğru işlemesi gerektiğine dikkat çekerek, "BM´nin, 140. madde üzerinde görüş belirtmesinin dışında, taraflara danışmadan aktif bir karar alma yetkisi yoktur. Böyle bir müessesenin, daha adil olması gerekir" dedi.

Ergeç, Kerkük sorunu ile ilgili olarak BM temsilciliğinin kentte olması gerektiğini, ancak bu müessesenin Erbil´de bulunmasının düşündürücü olduğunu vurgulayarak, "Burada bir taraf olma söz konusu vardır. BM taraf tutmaktadır. Ateş olmayan yerden, ateş altındaki bir yere bakmak çok farklıdır. BM, devletler arasında tanınmayan bir bayrağın altından, yan, Erbil´den buraya hükmedemez" şeklinde konuştu. Konuşmasında yanlış kararlar alındığını ve Irak Parlamentosu´nun feshedilmesi gerektiğini de söyleyen Ergeç, "Parlamento, Irak´a daha fazla zarar verecek kararlar almadan, derhal feshedilmelidir.

Parlamento siyasi grupların kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmektedir. Bu da ülkeye zarar veriyor. Kürt yönetimi, tüm hakları kendi çıkarına çevirmeye çalışıyor. Kürtlerin tek emeli kaldı, o da Kerkük. Biz toprağımızı, arazimizi, Kerkük´e, kimseye kolay kolay vermeyiz. Biz toprağını satan bir toplum değiliz" ifadesinde bulundu. Ergeç ayrıca, BM´nin Kerkük üzerindeki bu tutumunun, çözüm yerine sorunu artıracağını da sözlerine ekledi.


Irak Türkmen Cephesi başkanı Saadettin Ergeç´in, son dönemlerde başkanlık ile yönetim kurulu arasında yaşanan güç savaşı nedeniyle tavsiye edilmesi gündeme gelmişti. Cephe arasında ´darbe´ olarak nitelendirilen bu tavsiye planı için Türkmenler sokağa dökülerek olayı protesto etmişti.

İhlas Haber Ajansı

Aucun commentaire: