lundi 24 mars 2008

Türkmen Basın Kongresi ve Birleşmeye Doğru


First published in Biz Türkmeniz

Aydın Maruf

Irak Türkmen basınının genel amaçlarını gerçekleştirmek ve Türkmen basınının güçlenmesine katkıda bulunmak amacıyla "Çağdaş Türkmen Medyasına Doğru" başlığı adı altında 14 ve 16 Mart 2008 tarihleri arasında Türkiye'nin İstanbul şehrinde düzenlenen ikinci Türkmen basın kongresine Irak Türkmen Cephesi, Türkmen siyasi parti başkanları, Türkmen şehsiyetleri, bir çok Türkmen basın kuruluşlarının, Türkmeneli Bölgesinin her yerinden ve yurt dışından delegeleri ve yabancı basın kuruluşların katılmaları gerçekten Türkmenlerin siyasi bakımından birleşmeye doğru önemli bir adım olduğunu kanıtlanmaktadır. Yaklaşık yüz delegenin katılımıyla 3 gün devam eden Türkmen basın kongresi, Türkmen basının güçlendirilmesi yanında, ayrıca Türkmenler içinde siyasi ve fikir alanında da önemli anlam taşımaktadır. Çünkü Türkmenler, en çok bu günlerde birleşik ve bir arada olmalarına ihtiyaç duyulmaktadır.



Burada kongre ile ilgili Türkmen yetkilileri yaptıkları açıklamalarında hatırlamkta faydası olduğunu düşünüyorum, kongreye katılan Irak Türkmen Cephesi Başkan Dr Sadettin Ergeç, kongrenin çalışmalarını değerlendirerek, Türkmeneli TV'ye yaptığı açıklamada: Türkmenlerin uğradığı haksızlıkların dünyaya duyurulması için bu gibi çalışmaların çok önemli olduğunu belirtti. Ergeç, benzeri çalışmaların Kerkük'te yapılabilmesi için Irak Türkmen Cephesi olarak her türlü destekte bulunacaklarını dile getirdi.



Ayrıca kongrede Mimar Sinan Universitesi öğretim görevlisi ve Türkmen Basın Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Suphi Saatçi yaptığı konuşmada kurultayın Türkmenler için tarihi bir gün olarak niteledi. Türkmenlerin demokratik bir halk olduğunu ifade eden Saatçi, Türkmen basının güçlenmesi, davamızın daha iyi bir şekilde tanıtabilmesi ve medyada söylem birliğinin kurultayın ana hedefleri arasında olduğunu ifade etti.



Bugün KDP, KYB ve bazı gruplar Irak'ta Türkmenleri zayıf göstermek ve parçalamak için ellerinden geleni yapıyorlar ve bölmeye çalışmaktadırlar. Türkmenleri zayıtlaştırmak isteyen gruplar, esas hedefleri Türkmenlerin birleşmesine engel olmaya çalışıyorlar, kendi çıkarlar doğrutulsunda sözde Türkmenler adına bir kaç tane Türkmen kukla siyasi partiler kurmuşlardı. Bunları istedikleri zaman Türkmenlerin ulusal ve milli çıkarlarına karşı kullanmaktadırlar. Buna yakın bir örnek: Geçen Şubat ayında Bağdat'ta yapılan Türkmen Çalışma toplantısına Irak Türkmen Cephesi başta olmak üzere ITC içindeki siyasi partiler ve dışındaki Türkmeneli Partisi, Türkmen Karar Partisi, Türkmen İslami Birliği ve önemli bazı Türkmen siyasi kuruluşların katılmasıyla Türkmen meselesi konuşmak için özelliklede Kerkük konusunda bir görüş ve bir tutum olduklarını dünya kamoyununa bildirmişlerdi. Bağdat toplantısında ulusal Türkmen siyasi partiler, Kerkük'ün özel ve bağımsız bir bölge olmasını bir tavırla görüşlerini beyan etmişlerdi. Bu toplantının hemen ardından KDP ve KYB yardımıyla bazı Türkmen kukla partilerini destekleyerek, Erbil'de sözde 1.Türkmen kongresini düzenlediler. Ben burada bu kongre niye Bağdat kongresinden önce yapılmadığını ve niye ne amacla yapıldığının yorumun yapmak istemiyorum, sadece bizi bize karşı kullanmaya çalıştıklarını ifade etmek istiyorum, bu tür çalışmalara izin vermiyelim, birlik olduğu zaman güç doğar, bu güçü biz kullanalım, başkalarına izin vermiyelim, Türkmenlerin siyasi ve fikir birliğini güçlendirmek için birlikte olmanın zaruriyetinin her kes bilmesi gerekiyor, çünkü Türkmenler bu dönemde en büyük kompolo ile ve hasas kritik konularla karşı karşıya kalmaktadır.



Burada bir örnek vermek istiyorum; Kerkük'te Türkmenlere karşı yapılan bir kompolonun canlı bir örneği; Kerkük'te Kürt grupları özellikle KDP ve KYB, Erbil'de Türkmenlere karşı yaptıkları gibi, şimdi ise Türkmenleri hakiki temsil eden Irak Türkmen Cephesi'nin alternatifini bulmaya çalışıyorlar, KDP Kerkük kol sorumlusu Necat Hasan ile KYB Kerkük teşkilat sorumlusu Rifat Abdullah arasında yapılan bir toplantıda Kerkük'te Arap ve Kürt gruplar arasında yapılan anlaşmayı olumlu olduğunu, ayrıca bu anlaşma, başka gruplardan Kürtlere karşı yapılan suclamalara bir cevap olduğunu konuşmuşlardı. Ayrıca Türkmenlerin Kürt gruplar ile anlaşmamasına ilgili KDP sorumlusu Necat Hasan, bunlar yani ITC Kerkük'te bütün Türkmenleri temsil etmiyorlar, Kerkük'ün durumunu düzeltmek için Kürtler, bundan sonra başka Türkmen gruplarıyla anlaşma yapmaya çalışmasını önermişti. Kerkük Meclisinde Kürt ve Arap uzlaşmasından sonra Kürt ve Arap grupları bir TİM olarak Türkmen grubuna karşı toplanmasını öneriyorlar, Türkmen grubu ile Arap grubu karşı karş gelmesi için çalışacaklarını konuşmuşlardı. Ayni toplantıda Şimidi durum değişti, Meclisi içinde iki grup anlaştı, artık Türkmenlerin isteklerine göre toplantı yapılamaz, bu anlaşmanın esasları üzerine toplantı yapılacak. Türkmen Cephesi Kerkük'te bütün Türkmenleri temsil etmiyor, bunların arkasında dış eller vardı, Kerkük'ün bir Kürdistan olduğunu kabul etmiyorlar, Türkmen Cephesinin alternatifini bulmaya çalışacaklarını konuşmalar yapmışlardı. İşte bu durumlar vardı, Türkmenlere karşı perde arkasında oyunlar yapılmaktadır. Bizde bu oyunlara karşı siyasi mücadelemizi güçlendirmek ve kuvvetlendirmemiz gerekiyor.



Sonuc olarak bu son dönemde ard arda yapılan iki kongre, her birisinin ayrı ayrı önem taşımaktadır. En son İstanbul'da yapılan Türkmen basın kongresi, tarihi ve önemli bir toplantı olduğunu görmemiz gerekiyor, çünkü bu kongreye Türkmeneli bölgesinin her yerinden delegeler ve bir çok Türkmen siyasi parti başkanları ve temsilcileri ( Irak Türkmen Cephesi ITC, IMTP, TBH, TAP, TİP, TP, ITIB, TVH, TMH, TKP, TKO ve TMT) gibi siyasi partiler katılmıştı. Ayrıca bu toplantı basın bir kongresi olmasına rağmen, Türkmenler için siyasi bir perspaktif ortaklığınıda taşımaktadır. Bu tür çalışmaların devamını aktiflaştırılması, pratikta ve uygulamada önem verilmesinde yarar olduğunu gösterecek. Yukarıda saydıklarımız siyasi partiler bir arada olmalarında ve bir siyasi görüşle hareket etmelerinde ne kadar faydası olduğunu açıkca görülmektedir. Eğer Türkmenlerin çıkarları için çalışmak istiyorsak, birleşmeye doğru hareket etmemiz gerekiyor, çünkü buna en çok Türkmenlerin ihtiyaci olduğunu görülmektedir.



Araştırmacı ve Yazar


Aydın Maruf



24 Mart 2008

Aucun commentaire: