jeudi 20 mars 2008

Türkmen medyacıların İstanbul çıkarması



Dilşat Terzi- İstanbul İkinci Türkmen Basın Kurultay Türkiye’nin İstanbul kentinde yapıldı. Açılış oturumunun 14 Mart’ta Elite Otel’de yapıldığı kurultaya, Irak ve yurtdışından çok sayıda Türkmen basın mensubu katıldı.

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen kurultaya aralarında ünlü Mısırlı düşünür ve yazar Fehmi Huwaidi ve Azerbaycanlı yazar ve araştırmacı Gazanfer Paşayev olmak üzere çok sayıda Arap ve Iraklı yazar ve gazeteci de davet katıldı.
Türkiye’nin eski Washington Büyükelçisi Nurset Kandemir ve MHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Atilla Kaya, Ufuk Ötesi Başyazarı Kemal Çapraz ve Irak’ın İstanbul Konsolosluğu Kültür Ataşesi Amanuel Tomy’nın da davet edildiği kurultay Türkmeneli Televizyonu, Elcezire, Elfurat, Alhurra televizyonları tarafından izleyicilere aktarıldı.

Saatçi: Tarihi bir gün yaşıyoruz Türkmen Basın Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Suphi Saatçi yaptığı konuşmada kurultayın Türkmenler için tarihi bir gün olarak niteledi. Türkmenlerin demokratik bir halk olduğunu ifade eden Saatçi, bugün kimi grupların Türkmen medyasına gem vurmaya çalıştıklarını belirtti. Türkmen basın mensuplarına yapılan baskıları hatırlatan Saatçi, Türkmen matbuatının Kuzey Irak’a girişinin sınırda engellendiğini söyledi. Saatçi, Türkmen basının güçlenmesi, davamızın daha iyi bir şekilde tanıtabilmesi ve medyada söylem birliğinin kurultayın ana hedefleri arasında olduğunu kaydetti.


Ardından kürsüye gelen Türkmen Basın Konsey Üyesi Şükran Kayacı, kurultayın hedefinin Irak’ın birliğini vurgulamak olduğunu söyledi. Türkmen basın mensuplarının maruz kaldığı baskılara dikkat çeken Kayacı, kurultayda bir araya gelen Türkmen basın mensuplarının Türkmen davasını ve görüşünü dünya kamuoyuna yansıtmalarını sağlamak olduğunun altını çizdi.

Azerbaycanlı yazar ve araştırmacı Prof. Dr. Gazanfer Paşayev ise yaptığı konuşmada, İstanbul’da bir araya gelen Türkmen medya mensuplarından övgüyle söz etti. Irak’ta geçirdiği günleri hatırlatan Paşayev, Türkmen halkının arasında kenetlenmenin önemine temas etti.

Türkmenlerden özür diliyorum Protokol konuşmasını yapan Mısırlı ünlü düşünür ve yazar Fehmi Huwaidi Iraklı Türkmenlerin ülkenin toprak bütünlüğünü korumak için gösterdikleri gayretlerin takdire şayan olduğunu söyledi. Türkmenlerden özür dilediklerini ifade eden Hauwaidi şöyle konuştu: “ Arap medyasının Türkmenlere gereken ilgiyi göstermediği için özür diliyoruz. Ama Türkmenlerin de kusuru var çünkü kendilerini Araplar’a tanıtmadılar.”

Türkmenlerin acısının işgalden sonra daha da arttığına dikkat çeken Huwaidi, Türkmen meselesinin Arap dünyası meselesi olduğunu ifade etti. Irak’ın ABD tarafından işgal edilmesinin ülkenin milli değerlerini altüst ettiğini kaydeden Huwaidi “Irak hepimizin sorunudur” dedi.

Ardından kürsüye gelen Türkiye’nin eski Washington Büyükelçisi Nurset Kandemir bu kurultayın büyük önem taşıdığını belirterek, iletişimin uluslar arası çapta davaların anlatılmasındaki önemine dikkat çekti.


MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Atilla Kaya ise Irak’ın işgali sırasında bir milyon Iraklının öldüğünü ifade etti. Kaya emperyalist güçlerin böl-parçala politikasıyla Irak’ı bölmeye çalıştıklarını Irak’taki mevcut sorunun işgal sorunu olduğunu söyledi. Arap-Türkmen diyalogu kurulsun Iraklı Arap yazar Muhammed Said Alturayhi yaptığı konuşmada Türkmen dokümantasyon evinin kurulmasının önemine dikkat çekti.
Kerkük Vakfı’nın bu alanda büyük işler başardığını ifade eden Alturayhi Türkmen halkını mucizeler yaratmaya kadir bir halk olduğunu belirtti.

Arap-Türkmen diyalogunun kurulmasını isteyen Alturayhi, Türkmenleri bu fikri desteklemeye çağırdı. Ünlü Arap medyacı bayan Selwa Elkazvi ise Türkmen basın deklarasyonunu övdü.

Alhurra televizyonu kurucularından İmat Khafaji de bir konuşma yaparak birinci Türkmen basın kurultayına katılmadığı için pişman olduğunu söyledi. Türkmenler hakkında kendisinin bilgi eksikliği olduğunu ifade eden Khafaji, böyle bir Türkmen kurultayına katılmaktan tereddüt etmediklerini söyledi. Türkmen davasını dünyaya tanıtmak için Türkmen medyacıları üzerine büyük görevler düştüğünü kaydeden Khafaji, medya alanında Türkmenlerin de eşit şekilde pay almasının doğal bir hak olduğunu belirtti. Türkmen haber ajansı kurulsunUfuk Ötesi gazetesi başyazarı Kemal Çapraz yaptığı konuşmada medyanın önemine temas etti. Atatürk’ün medyanın önemini kavrayan bir insan olduğunu kaydeden Çapraz, Atatürk’ün doğru haberin verilmesi için Anadolu Haber Ajansı’nı kurduğunu kaydetti.

Türkmen basının sıkıntılı günler yaşadığını belirten Çapraz, Türkmen haber ajansının kurulmasının öneminin altını çizdi. İnsanların beyinlerini işgal etmek için medyanın kullanıldığını kaydeden Çapraz, “Bugün ülkeler silahla değil medya kullanılıyor” dedi. Çapraz, Türkmen televizyonunun güçlenmesinin önemine dikkat çekti.

Ardından kürsüye gelen Irak’ın İstanbul Kültür Ataşesi Amanuel Tomy, Irak’ta tüm etnik gruplara aynı şekil yaklaşılmasını istedi. Tomy, belli gruplara imtiyaz verilip diğer grupların dışlamanın kabul edilemez olduğunu söyledi.
Kerkük Irak’ın kalbidirIraklı politikacı Haşim Şibip ise yaptığı konuşmada Kerkük’ü Irak’ın kalbi olarak niteledi. Kerkük’ün Türkmen yurdu olduğunu ifade eden Şibip bu kentin başka bir bölgeye ilhakının Irak’ı parçalayacağını kaydetti. Kurultayın Türkmenler’in kültür alanında büyük bir gelişme kaydettiklerinin ispatı olduğunu ifade eden Şibip Türkmen Basın Deklarasyonun hayata geçirilmesinin öneminin altını çizdi.

Şibip, Kerkük’ün statüsünü muhafaza edilmesinin Türkmenlerin birliklerini sağlamaktan geçtiğini belirtti. Irak Haber Ajansı Müdürü Sermet Abdülkerim de yaptığı konuşmada basında tarafsızlığın saçma olduğunu söyledi. ABD medyasını taraflılıkla suçlayan Abdülkerim bu medyanın Irak’taki durumu yanıltıcı bir şekilde yansıttığını iddia etti.

Sermet Abdülkerim mezhep ayrımcılığından kaçınılmasını istedi. İlaf Sitesi Direktörü Üsame Mehdi ise medyada birleşik bir Türkmen söyleminin öneminin altını çizdi. İnternet ortamında yayın yapan Türkmen sitelerinde görünen kargaşanın, tek bir güçlü Türkmen internet sitesinin kurulmasıyla giderileceğini söyledi. Al-arabiya Televizyonu çalışanlarından Sabah Nahi Türkmen basın mensuplarını Irak Gazeteciler Cemiyeti’ne üye olmaya çağıran Nahi, Kerkük’ün tüm Iraklıların olmasını istedi. İkinci Türkmen Basın Konseyi üç gün sürecek.

Biz Türkmeniz

Aucun commentaire: