lundi 26 novembre 2007

ERŞAT SALİHİ Abu Zabi Uydu Kanalın

http://bizturkmeniz.com/tr/index.htm

Erbil'de Türkmen Cephesi resmi bir kuruluş olmasına rağmen, faaliyet yapılmasına izin verilmiyorLondra'dan Arapça yayınlanan Abu Zabi Uydu Kanalın büro müdürü, Irak Türkmen Cephesi Suriye ve Lübnan temsilcisi ERŞAT SALİHİ ile yaptığı telavizyon görüşmesi metni:

Soru: Türkiye ve PKK arasından çıkan krizden sonra Irak Türkmenlerine yapılan tehditleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Erşat Salihi: PKK bir terörist örgütü olduğu her kese bellidi, bu örgütün Kerkük'te var olması Türkmenlere karşı yapılan kompolunun bir parçasıdır. Türkmenleri tehdit etmek için dağıtılan bildiriler, hangi grup ve hangi taraftan olursa önem vermeyeceğiz. Bu tür tehditler bizi korkutmayacaktı.

Soru: Kerkük meselesini uzlaşma ile halledilmesi için Türkmen Cephesi, Ankara ile Washinton'la diyalog ve görüşmeleri nereye vardı?

Erşat Salihi: görüşmeler devam ediyor, sadece Türkiye ve Amerika ile değil, bütün taraflar, Irak'a komşu ülkeler ve Arap devletleriyle görüşmeler yapılıyor, Irak'ta Türkmenlerin durumunu, sadece Kerkük'te değil, Talefer, Erbil ve Tuzhurmatu'da Türkmenlere yapılan haksızlıkları dile getirmeye çalışıyoruz. Bu devletler, Türkmenler Irak'ta hedef heline geldiğini kanaatine varmışlardı.

Soru: bazı Türkmen ve Arap gruplar Kerkük'ü, Irak kürdistan bölgesine bağlanmaksızın özel bir bölge olmasını iddia ettiler, siz ne diyorsunuz?

Erşat Salihi: bazı ulusal ve siyasi taraflar Kerkük'ün özel ve bağımsız bir bölge olmasını istediler, emirvaki de doğru çalışmalar yapılması gerekiyor, 2003 tarihinden sonra Kerkük'e giren Kürtlerin çıkarılması, ayrıca Irak'ın merkezi hükümeti ile Kürt yerel yönetimi arasında Kerkük'ü siyasi bir çıkar olarak kullanmamaları, bu durum gerçekleşmezse, Kerkük özel bir bölge olamaz. Kerkük'te çıkan bütün problamlar gerçekçi ve mantıklı bir şekilde çözülmesi gerekir. Ayrıca Kerkük bir grubun kontrolünde olmaması, nasıl Basra Arap Süleymaniye Kürt ise Kerkük'ünde Türkmen özelliği olduğunu göz ardı edilmemelidir.

Soru: Erbil'de Türkmen Cephesinin çalışmasını neden kabul etmiyorlar, ama buna karşı Kuzey Irak ve Erbil'de Suriye, Türkiye ve İran Kürt siyasi partilerin özellikle PKK faaliyetlerini serbestce yapıyorlar? Bu yönde Kürt partiler niye size karşı çıkıyorlar?

Erşat Salihi: her kese bellidiki Irak Türkmen Cephesi Erbil'de kuruldu ve siyasi bir kuruluş olarak Irak muhalefet partilerin bütün toplantılarına katıldı. Ama neyaziki bugün Türkmen Cephesi'nin siyasi görüş ve önerleri bazı Kürt siyasi partilerle zid olduğu için kabul edilmiyor ve karşı çıkıyorlar, bu nedenle bazıları Erbil Kürt emniyet güçleriyle işbirliği yaparak, Erbil'de Türkmen Cephesi'nin bürolarını işgal ettiler. Türkmen Cephesi, Türkmenlerin iradesini temsil ediyor, Irak hükümetinden resmi olarak izinli, Irak Ulusal Meclisinde milletvakilisi var, bunlara rağmen Türkmen Cephesinin faaliyetlerini engelleniyor ve kabul edilmiyor, ama PKK bölgede serbestce faaliyetlerini sürdürmektedir.

Irak Türkmen Cephesi
Suriye ve Lübnan Temsilciliği
Basın Bürosu

Aucun commentaire: