mardi 26 février 2008

Irak Türkmenleri, katliam endişesi yaşıyor


Irak Türkmen Cephesi Türkiye Enformasyon ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Avukat Sadun Köprülü, Türkiye'nin kara harekatını başlatmasından sonra Irak'ta yaşayan Türkmenlerin katliam tehdidi altında olduğunu söyledi.

Bir sivil toplum örgütünün düzenlediği "Kaybolan Kerkük" isimli konferansa davetli olarak Yalova'ya gelen Köprülü, CİHAN'a yaptığı açıklamada, kara harekatı nedeniyle Irak'ta yaşayan Türkmenler'de katliam edilme endişesi olduğunu söyledi. Avukat Sadun Köprülü, "Hava harekatı yapıldığı zaman PKK ve Peşmergeler,Türkmen bölgelerine broşürlerle katliam yapma tehditinde bulundular" dedi.

Kara harekatının Türkiye'nin güvenliği için çok önemli olduğunu söyleyen Köprülü, "Türkiye'nin yaptığı kara harekatı Kuzey Irak'ta yerleşen PKK'nın Türkiye'deki eylemlerini durduracaktır." şeklinde konuştu. Türkiye'nin Kuzey Irak'tan kaçan PKK'lıların Irak devletine sığınmaları konusunda Talabani'ye karşı uyarılarda bulunmasına da değinen Avukat Sadun Köprülü, PKK ile Peşmergelerin iç içe yaşadığını değinerek, şunları söyledi: "Barzani, PKK'ya kucak açtı ve maddi destek verdi. Irak'ta yaşayan Türkmenler olarak bu zamana kadar yapılan baskılar ve katliamlara karşı bir güvence verilmesini istiyoruz.

Irak'ta yaşayan Türkmenlerin Birleşmiş Milletler'in verdiği güvencenin yanında Türkiye'den de güvence verilmesini istiyoruz. Sadece Türk olduğumuzdan dolayı çok zor günler yaşıyoruz." Irak'ta yaşayan Türkmenler olarak baskılara ve katliamlara maruz kaldıklarını belirten Köprülü, "Irak'ta yaşayan Türkmenlere Türk hükümeti ve Türk medyası tarafından destek çıkılması ve yaşanan katliamların dünya gündeme getirilmesi gerekir" dedi.

Irak'ın kuzeyindeki Habur sınır kapısına da değinen Sadun Köprülü, "Habur sınır kapısından en çok yararlanan Barzani'dir. Türkler hiçbir zaman Habur'dan yararlanmadı. Türkmenler olarak Türkiye'den isteğimiz Habur'dan başka Oba köyünden de bir kapı açılmasıdır. Çünkü Türkmenler Habur sınır kapısından geçtiği zaman işkenceye maruz kalıyor. Evlerine gidene kadar 10'dan fazla kontrol noktasından geçiyorlar. Ellerinde Türkçe CD ve kitap bulunan Türkmenler yargılanıp bilinmeyen bir yerlere götürülüyorlar" diye konuştu.

"Atatürk olsaydı Irak Türkmenlerinin durumu böyle olmazdı" diyen Sadun Köprülü, "Atatürk eğer sağ olsaydı Hatay meselesinde olduğu gibi Musul ve Kerkük'ü söz verdiği gibi Türkiye topraklarına katacaktı. Bizler de Hatay gibi Türkiye'ye bağlı, Türkiye'den bir parça olurduk. Bu da bize büyük bir mutluluk verirdi" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin Irak'ta yaşayan Türklere destek vermesi, yanlarında olmasını isteyen Köprülü, "Çünkü bizler de sizlerin bir parçasıyız, bizler de Irak'ta Türkleri temsil etmekteyiz. Türkiye'nin bizim çektiğimiz çilelere cevap vermesini istiyoruz. Bizim yanımızda olması, bizimle beraber olması yeterlidir" şeklinde sözlerini tamamladı.

cihan

Aucun commentaire: