vendredi 1 février 2008

Türkmenlerden SOS

Kerkük´te yaşayan Türkmenler, soykırıma uğradıklarını belirterek, merkezi Bağdat yönetiminden koruma istedi; yardım gelmezse kendi milis güçlerini kuracaklarını bildirdi



01 Şubat 2008

Etnik tansiyonun yüksek olduğu Kerkük'te yaşayan Türkmenler, "soykırım eylemleriyle karşı karşıya bulunduklarını" belirterek, Bağdat'taki Irak hükümetinden kendilerini korumalarını istedi. Türkmenler, can güvenliklerinin sağlanmaması halinde kendi milis kuvvetlerini kuracakları mesajını verdi.

Irak Türkmen Cephesi'nin (ITC) yayımladığı bir bildiride, "Hükümetten soykırım eylemlerinin kurbanı olan Türkmenlerin korunması için talepte bulunuyoruz.

Şiddet, masum Türkmenlerin canını almaya devam ediyor. Camileri, kahvehaneleri ve çocuklarının oyun alanları hedef alınıyor. Yoldan adam kaçırmalar sürüyor" ifadeleri yer aldı.

Türkmenlerin acılarının yerel ve merkezi otoriterlerce dikkate alınmadığını kaydeden ITC, Türkmenlerin korunması için Irak ordusu içinde Türkmen askeri gücü oluşturulması çağrısında bulundu.
Bildiride bu talebin karşılanmaması halinde Türkmenlerin kendi toplumlarını korumak için milis gücü oluşturacakları ima edildi.

ITC, bu bildiriyi önceki gün Bağdat ve Kerkük'ü bağlayan karayolu üzerindeki Tuz Hurmatu'da 2 genç Türkmen'in başı kesik cesetlerinin bulunmasının ardından yayımladı. Dün de aynı yerde 3. bir ceset bulundu. Tuz Hurmatu Polis Müdürü Albay Abbas Muhammed, Emirli'de bir Türkmen ailesinden 4 kişinin kaçırıldığını açıkladı.

Abbas Muhammed, "Suç örgütleri Türkmenlere yönelik cinayet ve adam kaçırma eylemlerini hızlandırdı" diye konuştu. Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı Ali Haşim, Türkmenlerin etnik temizlik kampanyasına maruz kaldığını, varlıklarına son vermeyi amaçlayan saldırıların olağan işler haline geldiğini söyledi.

İşadamı, doktor, mühendis gibi yüksek niteliklere sahip 250 Türkmen'in bölgeden uzaklaştırıldığını anlatan Haşimi, Tuz Hurmatu'da çoğunun cesedi bulunan 300 Türkmen'in kaçırıldığını söyledi. Türkmenler Irak nüfusunun yüzde 5'ini oluşturuyor ve 275 sandalyeli mecliste 1 üyeyle temsil ediliyor. Kekrük'te Türkmen, Arap ve Kürtler yaşıyor.

Milliyet

Aucun commentaire: