lundi 9 juillet 2007

Bakan Gül'den "Kuzey Irak" ile İlgili Açıklamalar

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Basın Mensuplarının Kuzey Irak'ta Yaşanan Çatışmalar ve Olası Sınır Ötesi Operasyonuyla İlgili Sorularını Yanıtladı.


Bir basın mensubunun Irak'ta çıkan çatışmalarda Türkmen vatandaşların hayatını kaybetmesiyle ilgili Türkiye'nin bir tepkisi olup olmayacağına yönelik sorusuna Gül, "Maalesef bir terör saldırısı söz konusu oldu. Çok sayıda kadın, çocuk hayatını kaybetti. Türkiye'nin tıbbi yardımda bulunmasıyla ilgili seferberlik başlattık. Terörün ne kadar kötü olduğunu, insanlık düşmanı olduğunu biz de biliyoruz. Bizde de bu tip olaylar maalesef olmuştur. Bütün arzumuz, bununla kararlı bir şekilde mücadele etmek ve bunların önüne geçmektir" diye cevap verdi. Referandum sürecinde bu tür saldırıların beklenip beklenmediğine yönelik sorulan soruya karşılık ise Bakan Gül, Irak'ın her tarafında bu tür olayların olduğunu söyledi. Türkiye'nin bunlara yönelik girişiminin kınamayla kalıp kalmayacağını soran bir basın mensubuna ise Bakan Gül, "Bunları görürsünüz" şeklinde cevap verdi. Diğer bir basın mensubunun sorduğu, "ABD Dışişleri Bakanı ile görüşmenizde sınır ötesi operasyon gündeme geldi mi?" sorusunu ise Bakan Gül şöyle yanıtladı:


"Bizim hiç kimseden bununla ilgili izin alma durumumuz söz konusu değildir. Türkiye bununla ilgili her türlü kararı kendisi verir, her türlü icraati de kendisi yapar. Daha önce de söylemiştim, bununla ilgili hükümet ve Genelkurmay kendi içerisinde görüşmeler yapmıştır, nasıl hareket edileceği belllidir. Dolayısıyla ABD'den Irak'ı işgal eden bir güç olduğu için terörle mücadele konusu söz konusu olduğunda sadece Bağdat'taki, Basra'daki değil, Kuzey Irak'a da yerleşen terör örgütleri ile de mücadele etmesi gerektiğini hatırlatırız. Bunun ötesinde her şey bize kalmıştır"

(İHA)

http://www.kerkuk.net/haberler/haber.aspx?dil=1055&metin=2007070838

Aucun commentaire: