mercredi 18 juillet 2007

'Peşmerge Kerkük'te konuşlanacak'

http://www.cnnturk.com/DUNYA/haber_detay.asp?PID=319&haberID=377783

'Peşmerge Kerkük'te konuşlanacak'
18 Temmuz, 2007 16:01:00 (TSİ)

Iraklı Kürtler, Kerkük'te artan saldırıları gerekçe göstererek bölgeye binlerce peşmerge konuşlandırmanın planlarını yapıyor.


Kürtler, planı hayata geçirmek için Bağdat'taki merkezi hükümetle temasa geçti.
Bağdat onaylarsa 1 hafta içinde Kerkük ve çevresine 6 bin peşmerge konuşlandırılacak.CNN TÜRK'e konuşan Türkmenler ve Araplar ise bu plana karşı... Kerkük ve çevresinde artış gösteren terör saldırılarına karşı Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi, kenti peşmergelerle korumak için harekete geçti. Kürtler, bölgeye 6 tugay halinde 6 bin peşmerge yerleştirmek istiyor.



Kürt kökenli Irak milletvekili Halit El Şavani parlamentoda yaptığı konuşmada, Kerkük'te kanlı saldırıların yinelenmemesi için hükümetin önlem alması gerektiğini söyledi. Kuzey Irak'taki Kürt yönetimiyle, Bağdat'taki merkezi hükümetin bu konuda görüşmeler yaptığı belirtiliyor. Kerkük Valisi Abdurrahman Mustafa ise Bağdat ile Erbil arasında anlaşmaya varıldığını savunuyor.

Vali, Kerküklü Kürt, Türkmen, Arapların tümünün peşmerge güçlerinin bölgeye gelmesini istediğini iddia ediyor.



Ancak CNN TÜRK'e konuşan Arap kökenli Kerkük İl Meclis üyesi Muhammed Halil El Ceburi, kente peşmerge gücü yerleştirilmesine şiddetle karşı çıkıyor: "Biz bölgeye bir tane peşmergenin gelmesine bile razı değiliz. Amaçları bölgedeki petrol boruları ve ordu gücü içerisindeki Arapların gitmesi. Kerkük yönetimindeki bazı kimseler aracılığıyla bölgedeki askeri gücün güvenliği sağlayamadığını gerekçe göstererek yapacaklarını yapmak istiyorlar.



Ama biz bu duruma kesinlikle razı değiliz." Türkmen Kerkük İl Meclis Üyesi Ali Mehdi Salih de, peşmergelerle Kürtlerin referandum sürecinde Türkmen ve Araplara baskı yapmayı amaçladığı görüşünde: "Şu anda Türkmenler olarak Kerkük il meclisi üyeleri olarak konuyla ilgili toplanacağız. Kesinlikle biz peşmergelerin girmesini reddediyoruz. Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu Kerkük'te kargaşaya yol açacaktır. Zaten bunların amacı Kerkük'ün demografyasını değiştirmektir. Bu olayları da biz ona bağlıyoruz."



Kürt yetkililer, Bağdat'ın kuzeyinde devam eden Amerikan operasyonundan kaçan direnişçilerin Kerkük ve çevresinde saldırılar düzenlediği görüşünde. Kerkük ve çevresinde bu ay gerçekleşen saldırılarda yaklaşık 250 kişi hayatını kaybetti. Son olarak pazartesi günü gerçekleşen saldırıda 80'i aşkın kişi ölmüştü.

Aucun commentaire: