dimanche 8 juillet 2007

TSK uçağı Kerkük’e indi

8 Temmuz 2007

Can HASASU/AMİRLİ, (DHA)

Irak'ın kuzeyindeki Selahaddin kentinin Türkmenlerin yaşadığı Tuz Hurmatu ilçesine bağlı Amirli beldesinde dün bomba yüklü araçla düzenlenen saldırının ardından bölgeye giden Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait iki ambulans uçak, yaralılarla birlikte bölgeden ayrıldı.

Kurtarma görüntüleri için tıklayın...

AMBULANS UÇAKLAR KERKÜK’E İNDİ

Irak'ın kuzeyindeki Selahaddin kentinin Türkmenlerin yaşadığı Tuz Hurmatu ilçesine bağlı Amirli beldesinde dün bomba yüklü araçla düzenlenen saldırının ardından bölgedeki Türkmen vatandaşları yardım bekliyor. Saldırıdan sonra , Türkiye’nin gönderdiği iki ambulans uçak, Erbil’deki kum fırtınası nedeniyle Kerkük’e gecikmeli olarak indi. Yaralananların bir kısmını tedavi için Türkiye'ye getirecek olan iki ambulans uçak, beraberinde toplam 21 yaralı, 4 refakatçi ve 1 doktorla birlikte Türkiye'ye hareket etti.

Uçağın saat 21.00 civarında Ankara'da olmasının beklendiği öğrenildi.

150 ÖLÜ, 250 YARALI VAR

Nüfusunun tamamına yakınını Türkmenlerin oluşturduğu Irak'ın Tuzhurmatu kentindeki Emirli bölgesinde pazar yerinde dün düzenlenen bombalı saldırıda ölenlerin sayısının 150'ye çıktığı bildiriliyor. Polis yetkilileri, bomba yüklü kamyonla düzenlenen saldırıdan sonra 20 kişinin hala kayıp olduğunu, yaralı sayısının da 250 olduğunu söylediler.Patlamanın etkisiyle onlarca evin enkaz haline geldiği bölge, adeta savaş alanını andırıyor.

Vatandaşların yaralılarını kendi çabalarıyla farklı hastanelere taşıması ve enkaz altında hala insan bulunması nedeniyle ölü yü da yaralı sayısını hakkında sağlıklı bir bilgi alınamıyor.

Dünden bu yana yaralılarını tedavi etmeye ve hasarlarını tespit etmeye çalışan Amirlililer, sabah saatlerinde kendilerini ziyarete gelen Selahaddin Valisi’ne tepki gösterdi. Valinin, gördüğü sert tepki üzerine olay yerinden ayrılmak zorunda kaldığı, bazı vatandaşların ise valinin ardından havaya ateş ettiği öğrenildi.

Enkaz altındaki cesetleri çıkaramadıklarını söyleyen Türkmenler, tek bir iş makinesinin dahi enkaz kaldırma çalışması için bölgeye gönderilmemesinden şikayetçi. Patlama sonrası bölgeye yeterli ambulans da gönderilmediğini belirten Türkmenler, yaralıların bir kısmının da ilaç ve teknik imkan yetersizliği nedeniyle Türkiye’de tedavi edilmesi gerektiğini söylüyor.

Bölgeye iki askeri ambulans uçak gönderen Türkiye’ye teşekkürlerini sunan Türkmenler, yaralarını sararken de Türkiye’den yardım bekliyor. Saldırının Türkmenlerin birlik ve beraberliğini hedef aldığını söyleyen bölge halkı, Iraklı yetkilileri de ilgisizlikle suçluyor.

Olanları anlatan Amirli sakinlerinden Hasan Necim Emirli, "Dün 8.15 sıralarında geldiler ve patlattılar. Onca insan gitti, evlerin hepsi yıkıldı, Kimse kalmadı" dedi. Emirli, bölgeye ambulans uçak gönderen Türkiye’nin yaralıları tedavi etmesini istedi. Saldırıyı düzenleyenin kim olabileceğini, hedeflerinin ne olabileceğini bilmediklerini söyleyen Emirli, ölenlerin arasında çok sayıda çocuk bulunduğunu dile getirdi.

‘HALK YARALILARI KENDİ ARAÇLARIYLA GÖTÜRDÜ’

Diğer Amirli sakinleri de saldırıya uğrayan bölgede esnafların bulunduğunu ve ilk defa böyle bir şeyle karşılaştıklarını belirtti. Devletten kimsenin yanlarında olmamasından şikayet eden Amirlililer, Türkiye’nin yardımlarından ise memnun olduklarını belirtti.

Amirlililer saldırıyı engelleyemeyen polis yetkililerinin görevden alınmasını isterken, İhsan Cuma adlı bir Türkmen genci de "Yaralıları halk kendi imkanlarıyla, kendi araçlarıyla götürdü. Hiçbir ambulans, araba gelmedi" dedi.

Saldırıda kardeşini kaybeden Ali Şakir Hasan da "Bu millete yardım ettiniz, çok teşekkür ederiz" dedi. Çok ölen olduğunu belirten Hasan, Kürtler tarafından tutuklanan kardeşinin kurtarılmasını ve hasta olduğunu söylediği babasına ilaç bulunmasını istedi.

Saldırının ardından bölgeyi ziyaret eden Irak Türkmen Cephesi (ITC) Selahaddin İl Başkan Yardımcısı Ahmet Hoca, saldırıyı ’canavarca’ diye niteleyerek, "Türkiye’ye çok teşekkür ederiz, kalktı, yardım etti yaralılarımızı göndermekte. ITC ile irtibata girdi. Başkanımız orada, buradaki başkan yardımcımızdan her yarım saatte bir bilgi alıyorlar. Gördüğümüz gibi bir futbol sahasından daha büyük bir alandaki evler ve çarşı dümdüz olmuş" dedi.

‘TÜRKMEN NÜFUSU YOK EDİLMEK İSTEENİYOR’

Kerkük İl Meclisi’nin Türkmen üyesi Ali Mehdi ise, "Maalesef durum çok vahim, acılarımız çok büyük. Halen enkazların altında insan cesetleri bulunuyor. Devletin bir ambulansı ya da yetkilisi buraya yetişmemiş.

Biz Türkmenler olarak yaramızı kendimiz saracağız. Kendimizden başka kimse yardım etmiyor. Evleri yıkılan insanlar çöllerde yaşıyor. Bunun hedefi 4 yıldır olduğu gibi Türkmen kimliğini yok etmek. Asıl hedef budur.

Her türlü çağrımıza rağmen maalesef kimse bizim dediğimizi anlamıyor. Burada bir millet yok edilmek istemiyor. Bizim tek yardım gördüğümüz devlet Türkiye’dir. En azından bu yaraların sarılması için acilen yardım göndermesi gerekir. "

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/6853292.asp?gid=180

Aucun commentaire: