jeudi 12 juillet 2007

ITC: Silahlı güç istemek en doğal hakkımız

12 Temmuz 2007,

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Sadettin Ergeç, Irak ordusunun ve koalisyon güçlerinin ülkenin kuzeyindeki Türkmenleri koruyamadığını, bu yüzden de Türkmenlere ait silahlı güç istemelerinin en doğal hakları olduğunu söyledi. Tuzhurmatu saldırısının da bunu açıkça gösterdiğini ifade eden Ergeç, "Bölgedeki güçler taraflı, biz ise tarafsız güç istiyoruz. Madem taraflı kuvvetler var, bizim de kendimizi terörden koruyacak güçlerimiz olmalı" dedi.


Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Sadettin Ergeç, Irak ordusunun ve koalisyon güçlerinin ülkenin kuzeyindeki Türkmenleri koruyamadığını, bu yüzden de Türkmenlere ait silahlı güç istemelerinin en doğal hakları olduğunu söyledi. Tuzhurmatu saldırısının da bunu açıkça gösterdiğini ifade eden Ergeç, "Bölgedeki güçler taraflı, biz ise tarafsız güç istiyoruz. Madem taraflı kuvvetler var, bizim de kendimizi terörden koruyacak güçlerimiz olmalı" dedi. ABD seyahatinden dönüşünün ardından Türkiye'ye gelen ITC Başkanı Sadetti Ergeç, İstanbul'da Akgün Hotel'de Türkiye'de bulunan Türkmenlerle dün bir araya geldi. Toplantı öncesinde Cihan Haber Ajansı'nın sorularını yanıtlayan Ergeç, Irak'ın kuzeyindeki Türkmen kenti Tuzhurmatu'da 150'den fazla kişinin öldüğü saldırının, Türkmenlerin tehlikelere açık olduğunu açıkça gösterdiğini söyledi.

ABD'nin ve koalisyon güçlerinin 2003'te Irak'a müdahalesinden sonra çok şey değiştiğini ifade eden Sadettin Ergeç, Türkmenler olarak bu süreçten sonra kurulan yönetimlerden insan hakları ve demokrasi konusunda beklenti içine girdiklerini belirtti. Bu otoritelerin de kendilerine bu yönde güvence verdiklerini hatırlatan ITC Başkanı Sadettin Ergeç, "Türkmenler olarak bugüne kadar devlete hep saygı duyduklarını ve destek verdiklerini; ancak bu devletin bugün saygınlığını yitirdiğini" ifade etti.

Irak hükümetlerinin ve koalisyon güçlerinin Irak'ın kuzeyinde silahlı güce sahip olanlara destek verdiğini kaydeden Ergeç, buna rağmen devlete olan saygılarını yitirmediklerini; ancak son zamanlarda Türkmenlere yönelik saldırıları engellenemediğini ve dolayısıyla kendi güvenlik güçlerini ve silahlı kuvvetlerini oluşturmanın en doğal hakları olduğunu vurguladı.
Kuzey Irak'ta silahlı güçlerin ve polislerin sayısında artış olduğunu ifade eden ITC Başkanı Ergeç, bu güçlerin taraflı olduğunu belirterek "Biz tarafsız güç istiyoruz. Madem bu güçler taraflı biz de kendi gücümüzü kurmak istiyoruz. Terörü önlemek için istiyoruz" dedi.

Bölgede caydırıcı bir güze sahip olmak istediklerini aktaran ITC Başkanı Ergeç, bölgedeki Türkmen varlığını korumaları gerektiğini kaydetti. Bölgede caydırıcı bir güç oluştururken bunun siyasi yanı da olması gerektiğinin altını çizen Ergeç, "Birlik hükümetleri kuruldu; ancak buna Türkmenler dâhil edilmedi. Anayasada haklarımız temsil edilmiyor. Biz de Irak'ın bir unsuruyuz ve kabul görmeliyiz. Dilimiz de resmî dil olarak tanınmalı. Silah bir güce sahip olmak aynı zamanda anayasal hakkımızdır" dedi.

Emirli'deki saldırının arkasında Bakuba kentinden Amerikan operasyonundan kaçan Sünni militanların olduğunun belirtildiği ve bu konuda ne düşündüğü sorulması üzerine ise Ergeç, "Saldırının arkasında kim olduğu önemli değil. Bu tür saldırıların tekrar edilmemesi için neler yapılmalı o önemli. Bu saldırılar ve kaçan militanlar, koalisyon güçlerinin ve Irak ordusunun zayıflığını ve bizi koruyamadığını gösteriyor. Bu militanların kaçmasına izin verilmemeli. Bu da bizim kendi silahlı gücümüzü istememizi en doğal hale getiriyor" diye ekledi.

Tuzhurmatu'da 150'den fazla kişinin öldüğü saldırının, Bakuba'da Amerikan ordusundan kaçan militanlar tarafından düzenlenmiş olabileceği belirtilmişti. Kuzey Irak'taki Türkmenler de saldırının ardından bölgedeki Türkmen bölgelerinin Türkmenler tarafından korunmasını istemiş ve Bağdat hükümetini Türkmen bölgelerinin güvenliğini sağlayamamakla suçlamıştı. Irak'ın işgalinden sonra ülkede gerçekleşen en kanlı iki saldırı da biri Tuzhurmatu ve diğeri geçen yıl Telafer'e olmak üzere iki Türkmen kentine düzenlenmişti.

ITC Başkanı Ergeç, bu düşüncelerini ABD ziyaretinde Amerikalı yetkililere de ilettiğini kaydetti. Sadettin Ergeç başkanlığındaki üst düzey Türkmen heyeti, geçen hafta ABD'yi ziyaret etmiş ve üst düzey yetkililerle bir araya gelmişti.

"İNŞALLAH TÜRKMENLER SINIRÖTESİ OPERASYODNAN OLUMSUZ ETKİLENMEZ"

Kendisine Irak'ın kuzeyine muhtemel bir operasyon düzenlenmesi halinde Türkmenlerin tavrının ne olacağı ve nasıl etkileneceği sorusuna yanıt vermek istemeyen Ergeç, "Eğer olursa Türkmenler mutlak etkilenir. İnşallah olumsuz etkilenmez" demekle yetindi.

Zaman

Aucun commentaire: